Europol confirmă dimensiunea jafului. 15 la sută din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din România

Europol confirmă dimensiunea jafului. 15 la sută din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din România Sursa foto: wikimedia

O investigație realizată de publicația germană Der Spiegel, arată dimensiunea jafului din pădurile României.

Jurnaliștii germani își încep ancheta cu informația legată de faptul că unele dintre cele mai bătrâne păduri din Europa, riscă să fie defrișate ilegal.

Der Spiegel explică în investigație cum mai multe companii austriece, cu zeci de mii de angajați, au obținut profituri prin contractarea unor furnizori români care au tăiat ilegal copaci.

Pădurile despre care scriu jurnaliștii germani se află în Moldova, în județul Suceava. Raportul se bazează pe o anchetă anterioară de amploare a autorităților române, derulată în zona Rădăuți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre infracțiunile investigate de autoritățile locale se numără defrișările ilegale, spălarea de bani și evaziunea fiscală.

Ancheta autorităților române a vizat, de asemenea, două mari companii austriece din industria lemnului, Egger și HS Timber.

Egger este unul dintre cei mai importanți producători de plăci de rumeguș presat din industria mondială, cu o cifră de afaceri de peste patru miliarde de euro.

România în topul mondial la furat de lemne

Dimensiunea jafului din pădurile României este una foarte mare. Acest lucru este confirmat și de Interpol, care susține că 30% din lemnul comercializat la nivel mondial provine din surse ilegale, iar mai mult de jumătate din acesta este recoltat în România.

Până în 2018, aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați în România în fiecare an, toți fără documente sau autorizații.

Jurnaliștii germani mai spun că lemnul recoltat în România este exportat în diverse țări europene, unde este folosit pentru fabricarea mobilei.

În urma unor discuții private cu persoane cu informații din domeniu, precum activiști de mediu, funcționari din instituții publice și politicieni, Der Spiegel și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, care au participat la investigație, au constatat că autoritățile relevante din România - care ar trebui să oprească și să prevină astfel de practici ilegale - nu fac altceva decât să încurajeze și să acopere tăierile ilegale.

Ministerul Mediului arătat cu degetul

Printre instituțiile publice implicate în protejarea ”mafiei lemnului” se numără Ministerul Mediului, scrie Der Spiegel, pe baza mărturiei unui fost membru al rețelei de defrișări ilegale.

Egger a negat toate acuzațiile, susținând că afacerea sa din România este în conformitate cu legea și argumentând că nu mai are nicio legătură cu cei anchetați în acest caz.

Jurnaliștii au urmărit, de asemenea, acțiunile oficialilor care, aparent, au adoptat o serie de legi menite să combată defrișările ilegale. Ulterior, scrie Der Spiegel, aceste legi au fost înlocuite de noi reglementări care lasă loc de interpretare și care pot chiar favoriza continuarea practicilor ilegale în acest domeniu, scriu cei de la romania-insider.com.