Europenii, speriați de iminența unui război între Rusia și Ucraina. Care este marea spaimă a cetățenilor

foto: commons.wikimedia.org

Un complex sondaj de opinie arată ce cred cetățenii europeni despre posibilitatea unui conflict între Rusia și Ucraina și problemele care decurg de aici.

Criza politică dintre Rusia și Ucraina ar putea schimba fundamental modul în care europenii se gândesc la securitatea lor. Există numeroase speculații privind realitatea unei noi invazii ruseşti în Ucraina și, dacă acest lucru va avea loc, despre cum vor reacționa europenii în acel moment.

O mare parte a dezbaterii publice asupra crizei a descris guvernele europene ca fiind divizate, slabe și absente. Cu toate acestea, un sondaj paneuropean realizat de Consiliul European pentru Relații Externe la sfârșitul lunii ianuarie 2022 arată că există un consens surprinzător cu privire la această criză în rândul cetăţenilor europeni.

Ce cred europenii despre un posibil conflict în Ucraina

Europenii din nord, sud, est și vest sunt de acord că este probabil ca Rusia să invadeze Ucraina în 2022 şi că țările europene au datoria de a apăra Ucraina și că aceasta este o problemă ce priveşte Europa.

Sondajul a fost realizat în Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, România și Suedia, şapte țări care împreună reprezintă aproape două treimi din populația Uniunii Europene. Cercetarea indică faptul că președintele rus Vladimir Putin a reușit să pună pe masă problema ordinii de securitate europeană.

Spre surprinderea multor comentatori – și probabil a lui Putin însuși – acest lucru a determinat o trezire geopolitică în rândul europenilor. Rezultatele sondajului indică patru observații fundamentale: că războiul în Europa nu mai este de neconceput; că ar trebui să răspundem agresiunii ruse; că cele mai mari temeri ale europenilor legate de criză diferă de la o țară la alta; și că guvernele europene trebuie să se pregătească pentru diverse situații neprevăzute, cu scopul de a ușura povara cetățenilor săi.

Războiul în Europa nu mai este de neconceput

La începutul pandemiei de COVID-19, unele guverne europene au catalogat lupta împotriva virusului drept un război. Acum, frica de un adevărat război pluteşte asupra Europei. Nu mai există prea mult adevăr în clișeul potrivit căruia europenii cred că războiul e de neconceput și consideră pacea de la sine înțeleasă.

După cum dezvăluie noul sondaj al ECFR, ei își percep lumea ca fiind una dinaintea unui război, mai degrabă decât una postbelică. În fiecare țară chestionată, cu excepția Finlandei, majoritatea respondenților cred că este probabil ca Rusia să invadeze Ucraina din nou în 2022.

Este clar că, spre deosebire de 2014, europenii văd conflictul din Ucraina ca pe o criză europeană. 73% dintre respondenții din Polonia consideră că o invazie este probabilă. Același lucru este valabil și pentru 64% în România, 55% în Suedia, 52% în Germania, 51% în Franța și Italia și un procent de 44% în Finlanda. Se pare că a fi neutru ar putea elimina teama din conflictul militar.

Există o diferență între generații

În Polonia, din motive de istorie și geografie, respondenții văd perspectiva unei invazii ruse ca pe o criză existențială. Polonezii din toate grupele de vârstă trebuie să ia în calcul o escaladare a războiului Rusia-Ucraina.

În celelalte țări chestionate, există o diferență interesantă între generații. În Franța și Suedia, persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt mai înclinate să vadă o invazie ca fiind foarte probabilă. În România, Italia, Germania și Finlanda, cea mai tânără generație este cea mai îngrijorată, vorbind aici despre oameni născuți după încheierea Războiului Rece.

Putin a reușit în încercarea sa de a atrage atenția Europei, dar acest lucru a avut un preț. După cum demonstrează noul sondaj al ECFR, mai mult de jumătate dintre europeni sunt de acord că poziţia Rusiei față de Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității Europei în ansamblu într-o varietate de domenii.