Europenii nu sunt de acord cu privire la aderarea Ucrainei la UE și la felul în care trebuie să se încheie războiul
Aceste divergențe ajung să constituie un scenariu incomod într-un moment în care se apropie un nou Summit al NATO, susțin autorii sondajului Consiliului European pentru Relații Externe. Un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) dezvăluie divergențe considerabile între europeni și ucraineni cu privire la felul în care se va încheia războiul, interpretare potrivit căreia există o forță militară a Rusiei și condițiile aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.
Europenii nu vor Ucraina în UE
Aceste divergențe schițează, chiar, un scenariu incomod într-un moment în care se apropie un nou Summit al NATO, susțin autorii. Sondajul, efectuat în Ucraina și în alte 14 țări europene, dezvăluie faptul că hotărârea Ucrainei de a lupta și sprijinul european de a livra arme țării invadate de Rusia nu au fost afectate de înaintările rusești pe câmpul de luptă.
Respondenții din Estonia (74%), Suedia (66%), Polonia (66%), Marea Britanie (59%), Țările de Jos (58%) și Portugalia (57%) sunt cei care susțin în cea mai mare măsură sprijinul militar pentru Ucraina – în opoziție, Bulgaria (63%), Grecia (54%) și Italia (53%) sunt singurele în care majoritatea respondenților consideră că mărirea livrării de muniții și arme către Ucraina este o "idee foarte proastă".
Totuşi, această unitate aparentă face loc unei divizări puternice între ucraineni și europeni în privința modului în care ar trebui să se încheie acest război și până unde ar trebui să meargă sprijinul. Doar în Polonia (53%), Estonia (45%), Suedia (41%) și Germania (40%) există o mare parte a populației care susține o creștere a cheltuielilor pentru apărarea națională și în toate țările chestionate majoritatea a populației se opune trimiterii de trupe în Ucraina.
Ce mai relevă sondajul
Deși ucrainenii doresc mai multe arme și muniție deoarece cred că pot câștiga războiul, majoritatea europenilor doreşte să dea Ucrainei arme și muniție pentru a o pune într-o poziție mai bună în negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului. 58% dintre ucraineni cred, chiar, într-o victorie pe câmpul de luptă, cifră care crește la 69% dacă Ucraina primește mai multe arme și muniții, păstrând încrederea ridicată în Forțele Armate ucrainene și în președintele țării, Volodimir Zelenski. Mai puțin consensuale sunt posibilele soluții privind un acord care să pună capăt conflictului, deoarece mai puțin de o treime dintre ucraineni (30%) crede într-un acord negociat și 71% se opun aderării la NATO în cadrul unui acord care nu include recuperarea teritoriului ocupat.
În timp ce ucrainenii cred că Ucraina ar trebui să devină un stat membru al Uniunii Europene pentru a marca victoria în război, europenii sunt împărțiți în privința aderării. Portugalia este țara în care această aderare este văzută mai mult ca o "idee bună" (59%), în comparație cu cei 20% care o consideră o "idee proastă". Scepticismul este mai mare în Germania (54% cred că este o "idee proastă" și 31% "o idee bună"), Bulgaria (50% față de 26%), Republica Cehă (48% față de 36%) și Franța (40% față de 36%).
Sondajul, publicat în perioada premergătoare Summit-ului anual al NATO, sugerează că este puțin probabil ca liderii alianței să găsească sprijin intern pentru trimiterea de trupe sau pentru creșterea cheltuielilor de apărare pentru a ajuta Ucraina în război. (Articol de David Pereira)
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / dn.pt