Europarlamentarul Cristian Bușoi dă de pământ cu ANRE: Să-și depună mandatul

Europarlamentarul Cristian Bușoi dă de pământ cu ANRE: Să-și depună mandatul

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL și președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European cere președintelui ANRE să își depună mandatul. Nemulțumirea liderului liberal este legată de modul în care instiutuția s-a preocupat de momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. 

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, a reacționat dur față de modul în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a gestionat momentul liberalizării pieței de energie electrică în România.

"Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România.

Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituție a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze și să îi protejeze. Reușita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care își schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere aceasta situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.

Cred că este timpul să reprofesionalizăm această instituție și să analizăm inclusiv rolul său în arhitectura instituțională a statului român", a scris Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.

În context, trebuie amintit că piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare şi să-şi aleagă de pe piața liberă oferta care li se potriveşte cel mai bine. Liberalizarea înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate, iar furnizorii vor achiziţiona toată cantitatea de energie de pe bursă.

În acest context, cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).

Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociaţiei Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie.