Evenimentul ZileiPoliticaEuroparlamentarul Claudiu Manda trimis în judecată de DNA. Dosarul vizează un prejudiciu de 315.000 de lei

Europarlamentarul Claudiu Manda trimis în judecată de DNA. Dosarul vizează un prejudiciu de 315.000 de lei

Europarlamentarul Claudiu Manda trimis în judecată de DNA. Dosarul vizează un prejudiciu de 315.000 de lei
Unul dintre parlamentarii PSD, Claudiu Manda, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar penal. El este acuzat că și-a folosit influența pentru a obține ștergerea datoriilor unor asistați social.

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA, într-un dosar de corupție. Acesta este acuzat că s-a folosit de influența pe care o avea ca lider politic, într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Procurorii susțin că europarlamentarul PSD ar fi intervenit pe lângă directorul AJPIS Dolj în favoarea unor asistaţi care au încasat ajutor social necuvenit.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj. Acesta este acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Potrivit unui comunicat al DNA, Claudiu Manda, în calitate de președinte al PSD Dolj, ar fi intervenit, în iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, coleg de partid, pentru a-l convinge să se implice în soluţionarea favorabilă a problemelor unor beneficiari de ajutor social din comuna Bratovoeşti (Dolj). Directorul i-ar fi făcut pe plac, însă a încălcat legea pentru aceasta.

Claudiu Manda acuzat că ar fi intervenit pentru  voturi

Procurorii susţin că intervenţia lui Manda a urmărit obţinerea sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, în număr de 59.

„Intervenţia inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obţinerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid şi pentru primarul comunei Bratovoeşti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, faţă de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obţinute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) şi de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

Aceasta, în condiţiile în care anterior a avut loc un control desfăşurat de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiţii esenţiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social” se arată în comunicatul DNA.

Directorul AJPIS a șters datoriile

AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare a sumelor plătite ilegal, de la persoanele cu pricina și le-a adus la cunoștință că trebuie să plătească cât mai repede sumele datorate. Deciziile de recuperare nu au mai fost puse în executare deoarece directorul AJPIS a întocmit un referat de stornare prin care a șters această datorie, de 315.850 de lei.

„În acest context, în urma discuţiei purtate în data de 5 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acţionat contrar dispoziţiilor legale şi ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuţiei, respectiv 5 – 29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat şi în baza căruia au fost şterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperaţi de la cele 59 de persoane menţionate procesul-verbal de control al AJPIS Dolj şi în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit”, se mai arată în comunicatul DNA.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu.

Dosarul se judecă la Înalta Curte

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă competentă pe motiv că Manda este membru al Parlamentului European.

Anterior, procurorii au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu primarul din comuna Bratovoeşti, Ion Marin. Acesta a fost acuzat de instigare la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual în formă continuată.

Printr-o sentinţă penală din 29 octombrie 2020, definitivă prin neapelare la data de 16 noiembrie 2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi l-a condamnat pe primarul Ion Marin la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei.


Accesează: