EUROPARLAMENTARE 2014. „Sunt cetățean european și am drepturi”
- Petrisor Cana
- 26 mai 2014, 00:04
Majoritatea bucureștenilor știau că ieri s-a votat pentru Parlamentul European. Mulți dintre ei au spus că alegerile europarlamentare sunt motivul pentru care se duc la urne. Alții au refuzat scrutinul și au ales grătarul.
Un sondaj făcut, la pas, pe stradă, parcuri sau lângă secțiile de votare ne-a arătat că, în marea lor majoritate, bucureștenii știau că au loc alegeri europarlamentare. Unii au spus că merg, chiar dacă nu erau siguri pe cine votează. Alții, mai nehotărâți, au preferat relaxarea din fața unui grătar sau au mers să se plimbe. Ce i-a mobilizat, însă, pe mulți a fost faptul că votează pentru Parlamentul European.
Florăreasa Geta, din „colțul” Pieței Sudului, ne-a și spus că nu știe pe cine trebuie să voteze, dar că merge la vot, la „europene”.
Om simplu, la 75 de ani, Pantelimon Mărunțelu a zis, și el, că merge, că doar „e altceva decât la ai noștri”. „Îmi iau nevasta și mă duc la vot. Mai stau un pic să fac un ban, că tot ies alegătorii din casă”, zicea, ieri la prânz, bătrânul. El cerșește, zi de zi, în poarta Cimitirului „Cărămidarii de jos” și le ține „de veghe” alegătorilor trecuți în lumea drepților. Intrarea cimitirului e „vegheată” și de Traian Călin, un bucureștean de 64 de ani care trăiește din vânzarea de vechituri. Spunea că n-a ratat niciun scrutin și ne-a arătat buletinul: „Știu și eu că sunt cetățean european și am drepturi.”
Pantelimon Mărunțelu a spus că pleacă de la cimitir direct la vot FOTO: PETRIȘOR CANĂ
Traian Călin ne-a arătat cartea de identitate și s-a lăudat că n-a lipsit de la niciun scrutin FOTO: PETRIȘOR CANĂ
„Bucureșteni” din 12 județe
Peste drum, se află Școala 190, locul unde a fost votat Dan Voiculescu la alegerile trecute. Odată cu ieșirea din Parlament, s-au organizat altele, pentru locul de senator rămas liber în Colegiul 8. Am intrat, curioși de prezența la vot. „E cam de 30 la sută. Dar e ciudat că sunt foarte mulți din provincie”, ne-au zis, aproape în cor, membrii unei comisii de votare. Revoltată, Georgeta Penciulescu, membră PDL, ne spune că aproape 20 la sută dintre cei care votaseră erau veniți din 12 județe.
La Școala „Mărțișor”, din sectorul 4, membrii comisiei fumau, în grup, câte o țigară. În interior, rămăsese mai puțin de jumătate de comisie. Au intrat, repede, când au auzit că suntem jurnaliști. Și acolo prezența era de circa 30 la sută. „Cei mai mulți au venit bătrânii, până acum. Pe mulți votanți i-au scos din casă cățeii. Au ieșit la plimbare cu ei și au trecut să voteze. Poate era bine să facem o urnă canină”, spunea, glumind, Petra Deliogra, observator la secția de vot. La alte secții, din centrul Bucureștiului, membrii comisiei te îmbiau la vot. Alții, îndemnau tinerii să își sune prietenii, să le spună să voteze.
Nu puțini au fost cei care au refuzat scrutinul de ieri. Ieșiți la plimbare, prin Pădurea Băneasa (foto) sau prin Parcul Herăstrău, majoritatea celor chestionați de noi au spus că nu se duc să voteze. . „Poate seara, când vin de la plimbare, spre casă, s-or opri și la noi”, trăgea speranța observatorul Petra Deliogra.