Europarlamentarul Nicu Ștefănuță susține că șansele României la Schengen sunt spre zero

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță susține că șansele României la Schengen sunt spre zeroSursa Foto: Arhiva EVZ

Acum un an, Austria a emis un vot negativ împotriva intrării României în spațiul Schengen. De atunci, progresul nostru în această direcție a rămas la fel, iar unii europarlamentari nu anticipează evoluții semnificative în viitorul apropiat.

Conform europarlamentarului Nicu Ștefănuță, perspectivele României de a adera la spațiul Schengen sunt aproape nule. Cu toate acestea, el subliniază că eșecul acestui demers nu ar trebui să influențeze opinia publică în privința clasei politice.

Astfel că, românii nu ar trebui să voteze partide de extremă dreaptă ca formă de răzbunare pentru acest eșec.

Subiectul Schengen, închis pentru următorul deceniu, cu AUR la guvernare

Prin urmare, Nicu Ștefănuță îndeamnă cetățenii români să nu opteze pentru AUR ca formă de exprimare a nemulțumirii față de insuccesul în procesul de aderare la Schengen.

„Ştiu că în România lumea vede acest lucru ca o înfrângere a clasei politice actuale şi e corect să o vadă aşa. Problema e că românul poate vedea asta ca un imbold în a vota extrema dreapta.

Eu îi spun românului: extrema dreapta a fost problema de la început. Din cauza extremei dreapta nu avem noi Schengen acum. Din cauza extremei dreapta care mătură Austria şi face ca Nehammer să se ia după extrema dreapta nu avem Schengen.

Din cauza rezultatului din Olanda, care a dus extrema dreapta la putere, nu avem Schengen acum. Şi atunci soluţia să alegi AUR din supărare pentru Schengen este exact contraindicată, este tratamentul greşit. Va face problema şi mai groasă”, a declarat Nicu Ştefănuţă la o conferinţă organizată de biroul Parlamentului european în România.

Demisie în USR. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, dezamăgit de conducere: „Este una pentru care eu nu pot gira”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță. Sursa foto: Facebook

Aderarea României la spațiul de liberă circulație, posibilă în 2025

Conform declarațiilor europarlamentarului român, aderarea României la Spațiul Schengen va fi amânată până în anul 2025. Mai ales având în vedere că anul viitor statele europene sunt focalizate pe alegerile europarlamentare.

„Dacă noi venim cu extrema dreaptă la guvernare, subiectul Schengen va fi închis pentru următorul deceniu”, a concluzionat Ştefănuţă, cu trimitere la faptul că AUR ar putea ajunge la putere în România, potrivit rfi.ro.

Ultimele șanse pentru aderarea la Schengen

O atenție deosebită a liderilor politici este concentrată asupra Olandei, care este așteptată să dea aprobarea în cazul Bulgariei.

Ulterior, în situația în care Austria ar rămâne izolată, se preconizează că aceasta va accepta aderarea României la spațiul de liberă circulație, fie că se întâmplă acest lucru la sfârșitul anului sau în martie 2024.

Reprezentanții români din Parlamentul European sugerează că posibila aderare a României la Schengen ar putea fi realizată la finalul acestui an, în urma unui Consiliu Extraordinar JAI, sau în martie.

În această perspectivă, Austria ar putea impune doar o variantă parțială a aderării, care să vizeze exclusiv frontierele aeriene.

Momentan, cu excepția obiecțiilor din partea Austriei, perspectiva integrării în Spațiul Schengen este blocată și de votul Parlamentului olandez referitor la situația Bulgariei, problemă la care România este direct asociată în procesul de aderare.