Exodul românilor în țările din vestul Europei, care îi ofertează cu locuri de muncă bine plătite, continuă.
Un oficial de la Aeroportul Internațional Cluj Napoca declara zilele trecute, pentru EvZ, că sute de români pleacă zilnic la muncă în străinătate, doar de pe acest aeroport.
Nici nu are cum fi altfel din moment ce oferta de locuri de muncă în Germania, Franța, Italia sau Spania este una generoasă, sumele de bani primite de români fiind chiar considerabile.
Un medic specialist în gastroenterologie în Elveţia, cu o vechime cuprinsă între doi și cinci ani, făcută chiar la un spital de provincie din România, este plătit cu sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de euro, suma fiind cea brută. În Franța, un stomatolog cu aceiași vechime, primește la fel ca medicul din Elveția, după taxe având în buzunar aproximativ 10.000 de euro.
Potrivit bestjobs, asistenţi medicali sunt și ei la mare căutare de unitățile medicale din țările enumerate mai sus, sumele oferite, fiind cuprinse între 2.500 și 3.000 de euro.
IT - ul oferă și el salarii frumoase
După ce se pregătesc în România, la universități de informatică, doar la Cluj Napoca fiind două de renume, tinerii pleacă în Germania. De exemplu, Tudor este un tânăr din Mediaș care a studiat la Cluj Napoca, la Facultatea de Jurnalistică, după care a lucrat o vreme în mass media. A urmat apoi un curs de perfecționare în informatică și a fost imediat ”racolat” de o firmă din Germania, unde a început să câștige pestte 7.000 de euro/lună.
În studiul privind locurile de muncă din Europa, un start-up din Germania din domeniul fine-tech vrea să angajeze din România, un tânăr IT-ist căruia să îi ofere 7.000 de euro.
De asemenea, Germania caută instalatori, Belgia - șoferi de camion iar Irlanda - sudori. Pentru persoanele calificate cu vechime în domeniul, salariul maxim oferit este de 2.500 de euro.
România cu salarii mai modeste
În România, cei mai căutați sunt reprezentanții de vânzări, consultanţi vânzări sau asistenţi vânzări, se arată în statistica bestjobs. Pe următorul loc se situează posturile din domeniu finanţe/contabilitate, unde se caută contabili şi specialişti în domeniul bancar.
În cursul săptămânii care a trecut cele mai multe locuri de muncă au fost în Timișoara. De altfel, într-un top al celor mai multe locuri de muncă existente pe piață se numără municipiul București, urmat de Timișoara și mai apoi Cluj Napoca. Pe locurile patru și cinci regăsim orașele Iași și Brașov. În partea de jos a clasamentului regăsim județele Călărași, Slobozia, Vaslui și Giurgiu.