Europa, sub amenințarea gazelor toxice. Erupția vulcanilor islandezi, pericol pentru atmosferă

Europa, sub amenințarea gazelor toxice. Erupția vulcanilor islandezi, pericol pentru atmosferă Un Tik Toker spune că vor avea loc 5 evenimente dezastruoase în 2024. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Europa este amenințată de un val uriaș de gaze toxice, ajunse în atmosferă ca urmare a erupției vulcanilor islandezi. Țara se confruntă cu o intensificare a activității vulcanice într-o zonă considerată liniștită.

Erupția vulcanică din Peninsula Reykjane, din 16 martie 2024, este departe de a se liniști. Activitatea vulcanică este foarte intensă, iar acest lucru a atras atenția Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS). Volumele mari de dioxid de sulf (SO2) eliberate în atmosferă, pun în pericol sănătatea oamenilor.

Europa sub amenințarea gazelor vulcanice

Pe 16 martie, o „erupţie vulcanică a început între Stora Skogfell şi Hagafell, în Peninsula Reykjanes, în sud-vestul Islandei. Anunțul a fost făcut de Institutul de Meteorologie Islandez (IMO) într-un comunicat. Înregistrările video live arătau lavă vulcanică incandescentă şi un fumul gros care se răspândea în atmosferă. Pericolul era pentru toată Europa de Nord, în principal.

Pe baza evaluărilor iniţiale realizate, „erupţia este considerată cea mai semnificativă (în ceea ce priveşte descărcarea de magmă) dintre cele trei erupţii anterioare”, preciza IMO. Institutul de meteorologie sublinia că estimarea se bazează pe prima oră de „activitate eruptivă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Previziunile ulterioare, după erupție, indică valuri uriașe de gaze toxice, dioxid de sulf care se împrăștie peste Europa de Nord. Acestea se deplasează spre est, dinspre Atlanticul de Nord, traversând Irlanda și Marea Britanie și ajungând în Scandinavia. De aici, mai departe, peste Marea Baltică, gazele vulcanie se răspândesc în statele baltice, Polonia și nord-vestul Rusiei.

„Erupțiile anterioare nu au produs prea multe emisii de SO2 care să poată fi observate și asimilate în sistemul nostru”, a declarat cercetătorul principal al CAMS, Mark Parrington, citat de The Watchers.

Cercetătorii nu-și explică intensificarea activității vulcanice

Islanda s-a confruntat cu un șir de erupții vulcanice în ultimii trei ani, iar acest lucru a afectat și alte zone din Europa. Acestea s-au produs într-o zonă în care nu a mai fost semnalată activitate de peste 800 de ani. Experții caută explicații pentru intensificarea neașteptată a activității vulcanice. Cu atât mai mult cu cât în regiunea aflată la sud de capitala islandeză Reykjavik locuiesc aproximativ 30.000 de oameni.

Ultima erupție vulcanică din Peninsula Reykjanes din Islanda, din 16 martie 2024, continuă cu o intensitate. Iar gazele toxice emise nu pot fi controlate. Europa se confruntă cu o situație dificilă în acest context. Din decembrie 2023, au fost înregistrate patru erupții.

Locuitorii din orașul Grindavik au fost evacuați, iar la periferia orașului au fost ridicate bariere de apărare împotriva lavei.

Activitate vulcanică intensă în Europa de Nord

Poliţia islandeză a anunțat stare de urgenţă săptămâna trecută, după izbucnirea lavei dintr-o nouă falie vulcanică din Peninsula Reykjanes. Situația din Islanda a stârnit îngrijorare și în alte zone din Europa.

Cu câteva minute înainte de erupţie, Institutul de Meteorologie Islandez (IMO) a emis un comunicat. Instituția semnala semnala o activitate seismică ce creştea riscul unei alte erupţii. Potrivit IMO, fluxul de lavă a izbucnit lângă locul erupţiei anterioare, la 8 februarie.

„O erupţie vulcanică a început între Stora Skogfell şi Hagafell, în Peninsula Reykjanes (...) Pe baza evaluărilor iniţiale realizate din aceste imagini şi fotografii aeriene, erupţia este considerată cea mai semnificativă (în ceea ce priveşte descărcarea de magmă) dintre cele trei erupţii anterioare”, a anunţat IMO.

Protecţia Civilă Islandeză a anunţat trimiterea unui elicopter pentru a localiza cu precizie noua fisură.