Formațiune ciudată de nori deasupra vulcanului din Canare. Care sunt explicațiile specialiștilor

Formațiune ciudată de nori deasupra vulcanului din Canare. Care sunt explicațiile specialiștilor

Deasupra conului vulcanului care a erupt în Insulele Canare a fost observată o ciudată formațiune noroasă care a stârnit fascinație pe internet, atât în rândul publicului larg, cât și a meteorologilor

Deasupra conului vulcanului care a erupt în Insulele Canare, a fost observată o ciudată formațiune noroasă care a stârnit fascinație pe internet, atât în rândul publicului larg, cât și a meteorologilor.

Norii, în cercuri concentrice, seamănă cu undele care apar pe suprafața unui lac atunci când aruncăm o piatră. Expertul climatolog Roxana Bojariu a declarat la Digi24, că este vorba despre inversiune termică.

„Avem în straturile joase ale atmosferei o scădere a temperaturii, pe măsură ce se ating înălțimi tot mai mari. Se produc uneori și inversiuni în această evoluție și deasupra unui strat de aer până la 5 kilometri s-a produs acea inversiune, care inhibă mișcările ascendente. Deci, mișcarea ascendentă din erupție nu poate merge mai sus de 5 kilometri, iar acel acel material din erupție e răspândit în plan orizontal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Risc mai mare de ploi acide și gaze toxice în zona vulcanului

Sunt impulsuri eruptive distincte la anumite intervale și atunci apare această împrăștiere sub formă de cercuri concentrice", a explicat Roxana Bojariu.

Dacă apar aceste cercuri concentrice, este risc mai mare de ploi acide și gaze toxice în zona vulcanului cu risc asupra comunităților locale, a spus expertul climatolog.

Un râu de lavă roșie care țâșnea din vulcanul Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma s-a lărgit, după ce partea de nord a craterului s-a prăbușit, provocând explozii spectaculoase.

Peste 5.500 de persoane au fost evacuate

Conul vulcanului de pe insula spaniolă La Palma s-a prăbuşit parţial, iar fluxul de lavă spre ocean s-a intensificat. Aceasta are o temperatură de peste 1.000 de grade Celsius, curge pe acelaşi canal ca înainte, ceea ce înseamnă că nu mai sunt necesare alte evacuări spun autoritățile. De la începutul erupţiei, lava a distrus peste o mie de clădiri şi a provocat daune uriaşe agriculturii şi infrastructurii insulei.

Peste 5.500 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele. Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat un program pentru acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 206 milioane euro.

Vulcanul Cumbre Vieja din sudul insulei La Palma a erupt pe 19 septembrie, pentru prima dată în 50 de ani.