Europa și SUA mizează pe sancțiuni împotriva Rusiei, un fel de război nuclear economic. Avertismentul unui profesor de politică și economie despre situația din Ucraina

Europa și SUA mizează pe sancțiuni împotriva Rusiei, un fel de război nuclear economic. Avertismentul unui profesor de politică și economie despre situația din Ucraina Turcia este un mediator important între Ucraina și Rusia Sursa: Sjankauskas | Dreamstime.com

Profesor de politică și economie la Universitatea Catolică de la Lisabona, Ana Maria Evans, analizează actualul război al Rusiei împotriva Ucrainei, ciocnirea dintre NATO și Moscova și consecințele conflictului la nivel global, ținând seama de rivalitatea dintre SUA și China.

Ana Maria Evans spune că încă este posibilă o mediere pentru încheierea războiului. „Cred că este posibilă o mediere care îi salvează onoarea lui Putin și îi permite lui Zelenski să mențină suveranitatea țării. Din păcate, această soluție – care va putea apărea atunci când Rusia va captura puncte vitale în Ucraina – va presupune pierderea integrității teritoriale în această țară. Definirea împărţirii și asigurarea neutralității Ucrainei vor constitui epicentrul negocierilor de mediere“, explică Ana Maria Evans, citată de Diario de Noticias.

Amenințarea nucleară sperie NATO

Analista susține că amenințarea nucleară din partea Rusiei este cea care împiedică o intervenție directă a NATO. „Pericolul escaladării nucleare este cel care împiedică NATO să intervină pe teren. Chiar dacă acest pericol nu ar exista, o intervenție directă într-o țară de dimensiunea Ucrainei ar necesita resurse umane, operaționale și echipamente la o scară mult mai mare decât orice intervenție anterioară a NATO în situații de conflict.

Europa și SUA mizează pe aplicarea de sancțiuni la adresa Rusiei, care constituie un fel de "război nuclear economic", conform convingerii că "ambiția militară a unei țări este limitată de capacitatea sa de rezistență economică“, mai spune profesorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se dorește schimbarea puterii în Rusia

Ana Maria Evans spune că Europa și SUA și-au propus ca sancțiunile economice foarte dure, dar și eșecul militar al Rusiei să ducă la schimbarea puterii la Moscova.

„Aceasta este dorința Europei, a SUA și a aliaților lor. Mai mult decât o schimbare de conducere, soluția constă în democratizarea regimului politic rus care, în acest moment, se bazează pe un model de capitalism de stat patronat de oligarhii autocrate, susținut de forțele militare și de securitate, și întărit de capacitatea nucleară a țării. Până în momentul de faţă, nu deţinem informații care să sugereze fisuri în regim“, mai spune specialistul.

Americanii sprijină Europa

Administrația Biden vrea să slăbească Rusia printr-o strategie economică.  „Președintele Biden a arătat clar în discursurile sale că nu va plasa trupe pe pământ ucrainean. Administrația americană a susţinut NATO în privinţa trimiterii de arme și echipamente în Ucraina. Strategia lui Biden este centrată pe instituirea de sancțiuni draconice în vederea izolării Rusiei și a decapitării pilonilor financiari ai regimului, precum și a capacităților sale de război. În plus, SUA oferă Europei o supapă de evacuare fața de dependența energetică de Rusia, fie prin livrarea directă de gaz sub formă lichidă, fie prin negocieri intense cu țările producătoare de petrol și gaze“, explică Ana Maria Evans.

Strategia chineză

China este țara care va profita de pe urma acestui război. „Strategia chineză se bazează pe investiții externe în infrastructură, prin programul One Belt One Road, la care Rusia este partener, pe crearea Asian Infrastructure Investment Bank, în 2016, în cadrul căreia China deține cea mai mare participaţie, și pe dezvoltarea și integrarea unor bănci rusești în sisteme de plată care constituie alternative pentru integrarea financiară (concurând, de exemplu, cu rețeaua SWIFT).

Unii analiști sugerează că violența sancțiunilor actuale împotriva Rusiei va contribui la integrarea regimurile autocrate din sistemul financiar chinez, încercând să-și reducă propria vulnerabilitate la potențialele sancțiuni occidentale. China a mizat, de asemenea, pe autosuficiența alimentară și tehnologică drept element vital de securitate. În ciuda acestui fapt, sunt de așteptat presiuni inflaționiste puternice ca urmare a războiului“, a mai spus analistul.