Europa se îndreaptă spre criză. Termenul limită se apropie. Va fi la fel de greu ca pe vremea lui Ceaușescu

Europa se îndreaptă spre criză. Termenul limită se apropie. Va fi la fel de greu ca pe vremea lui Ceaușescu Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Riscul ca statele europene să nu mai primească gaze naturale din Rusia este destul de ridicat. Aceasta deoarece se apropie termenul limită la care statele europene trebuie să plătească, pentru cantitățile achiziționate, cu ruble. Or, Uniunea Europeană a refuzat să se conformeze cererii venite de la Kremlin. În aceste condiții, dacă Rusia va decide să oprească livrările de gaze naturale, s-ar putea ajunge în situația în care liderii europeni vor fi nevoiți să aplice măsuri de raționalizare a energiei.

Perspectiva ca statele europene să nu mai fie aprovizionate cu gaze naturale din Rusia nu mai este atât de îndepărtată pe cât părea. Deja Gazprom a decis să întrerupă aprovizionarea Poloniei și a Bulgariei cu gaze rusești. Bulgaria este dependentă într-o mare măsură de gazele din Rusia.

„Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a anunțat Ministerul Economiei de la Sofia.

Decizia este de natură să rupă unitatea blocului comunitar, în contextul în care Bulgaria este dependentă într-o mare măsură de gazele rusești. Gazprom și-a motivate decizia de a tăia aprovizionarea pentru Bulgaria prin faptul că nu ar fi respectat cerințele furnizorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În curând va intra în vigoare termenul limită pentru cerința Kremlinului ca toate gazele livrate statelor europene să fie plătite în ruble. Plăţile ar trebui făcute în luna mai, iar atunci se va vedea, conform Bloomberg ce se va întâmpla. Respingând termenii lui Putin şi testând determinarea acestuia cu privire la suspendarea livrărilor cumpărătorii europeni se confruntă cu „un risc real ca livrările să le fie tăiate“, arată Katja Yafimava de la Oxford Institute for Energy Studies.

În aceste condiții, Europa ar putea ajunge să raționalizeze energia. așa cum s-a întâmplat în contextul crizei petroliere din anii ‘70.

Sursa: James Rea | Dreamstime.com

Germania, cel mai expus stat la criza gazelor

Dintre toate statele, cea mai expusă este Germania, considerat cel mai mare consumator de gaze rusești. De altfel, Germania s-a opus opririi livrărilor de gaz natural din Rusia, invocând nevoile sale economice. Efectele acestei crize s-ar resimţi, însă, la nivelul întregului continent şi chiar dincolo de acesta.

Guvernul german a decis actualizarea legii privind securitatea energetică care datează din 1975. Astfel, acesta îi va putea expropria pe operatorii de infrastructură vitală, iar autorităţile vor dispune de „ample opţiuni de a acţiona pentru gestionarea crizelor“.

Germania şi-a făcut un plan de urgenţă, iar un grup de lucru se reunește zilnic pentru a monitoriza situația. Consumatorii vor fi cei protejați, însă acest lucru va face ca industria să suporte cel mai mult povara unui posibil plan de raţionalizare.

Sursă: Twitter

Singura soluție este ca părțile să cedeze

Impactul suspendării livrărilor de gaze din Rusia s-ar vedea imediat pe piaţa europeană, potrivit Bloomberg. Piaţa e deja în pragul exploziei, iar prețurile au crescut de cinci ori mai mult comparativ cu anul trecut. În eventualitatea unei perturbări a livrărilor, contractele forward s-ar tripla, mai ales dacă Europa va intra în iarna viitoare cu stocuri epuizate. O astfel de creştere ar pune presiune pe guverne şi bănci centrale în contextul inflaţiei ridicate.

Riscul este ca o criză a costurilor de trai să se acutizeze și să ducă la proteste de stradă în rândul celor afectați. Chiar dacă statele ar încerca să treacă la alte surse, opţiunile sunt limitate.

Există totuşi şansa ca una din părți sau chiar ambele să dea înapoi. Aceasta deoarece, în timp ce Europa are nevoie de gaze, continentul rămâne singura piaţă potenţială pe termen scurt pentru producţia din câmpurile ruseşti.