Europa se înarmează. Germania va fi nucleul noii Busole Strategice. Războiul din Ucraina a scos la iveală multe lipsuri

Europa se înarmează. Germania va fi nucleul noii Busole Strategice. Războiul din Ucraina a scos la iveală multe lipsuri Sursa: arhiva EVZ

Germania a anunțat că va plăti un sfert din noul pachet de ajutor pentru înarmarea Ucrainei, în valoare de 500 de milioane de euro. În următorii ani, în Europa va apărea Busola Strategică, o armată bine pregătită și dotată, menită să poată interveni în cazul unor amenințări.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a garantat că guvernul german va finanța un sfert din noul pachet de ajutor militar al UE către Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, și s-a oferit în fața colegilor săi europeni ca Germania să formeze inima noii forțe de intervenție militară europene, care ar trebui să fie operațională până în 2025 cel târziu, scrie ABC.

Formațiunea multinațională, formată din până la 5.000 de soldați, va face parte din nucleul militar al unui nou concept defensiv cunoscut sub numele de Busola Strategică. Anunțul a făcut furori în ministerul de la Berlin, unde nimeni nu știa nimic anterior despre această contribuție, precum și în armata germană, ai cărei generali au rămas la fel de ignoranți.

Unii dintre ei au insinuat în ultimele ore că Germania nu are mijloacele promise, iar ministerul a precizat că d-na Lambrecht nu vorbește despre o contribuție cu 5.000 de militari, ci că contribuția germană va fi între 1.500 și 2.000 de militari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forțe aeriene și navale

Pe lângă trupele terestre, noua forță trebuie să includă și forțe aeriene și navale, după caz. Este vorba de a avea diferite "module" care pot fi combinate între ele, dar acolo pare clar că Germania nu va putea să aloce arme, dată fiind situația în care se află. Lambrecht a recunoscut chiar că noi transporturi de arme către Ucraina, dacă vor avea loc, nu vor veni de la arsenalele armatei, deoarece nu există un inventar disponibil, ci ar trebui să fie comandate de la fabrică.

Analiștii militari atrag atenția asupra urgenței înlocuirii vechilor bombardiere Tornado cu avioane de vânătoare F35 și cu viitoarele avioane de luptă FCAS, pe care Germania le dezvoltă împreună cu Franța, însă aceasta ar fi doar prima dintre scurgerile care urmează să fie reparate.

Germania se înarmează

Bundeswehr are nevoie urgentă și de un elicopter de transport greu și de modernizarea sistemului de rachete antiaeriene Patriot. Pe lista de cumpărături germană apar și dronele înarmate și navele de război, ca să nu mai vorbim că lipsesc cantități mari de muniție, cizme și uniforme. Într-o intervenție parlamentară recentă s-a menționat chiar că soldaților detașați în Lituania le lipsește lenjeria adecvată.

"Avem nevoie de avioane care să zboare, de arme care să funcționeze și de soldați echipați optim pentru misiunile lor", a justificat cancelarul Scholz alocarea bugetară, "scopul nostru este ca, pe tot parcursul acestui deceniu, să avem o armată puternică și eficientă în Europa".

Generalul Alfons Mais s-a plâns recent pe rețelele de socializare: "Te trezești într-o dimineață și realizezi că este un război în Europa... În cei 41 de ani de serviciu, pe timp de pace, nu aș fi crezut niciodată că va trebui să trăiesc războiul. Și Bundeswehr, armata pe care trebuie să o conduc, este mai mult sau mai puțin goală".

Cheltuieli uriașe

Purtătorul de cuvânt al politicii externe și apărării Uniunii Creștin Democrate (CDU), Roderich Kiesewetter, se teme că d-na Lambrecht va începe să facă achiziții fără să fi elaborat în prealabil un plan. "Sunt îngrijorat că fără o strategie de securitate națională bine planificată, se vor cheltui bani fără să se stabilească priorități. Chiar și 100.000 de milioane pot fi epuizate într-un timp relativ scurt", insistă el.

Cel mai înalt ofițer militar german, inspectorul general Eberhard Zorn, consideră că mai este nevoie de 20.000 de militari, până la 203.000, dar admite că soluția nu este reîntoarcerea serviciului militar obligatoriu, care revine în dezbaterea publică, deoarece armata încă nu are capacitatea logistică și bugetară de a primi recruții.