Evenimentul Zilei > International > Ţiganii din estul Europei: butoiul cu pulbere interetnic poate exploda oricând
Ţiganii din estul Europei: butoiul cu pulbere interetnic poate exploda oricând

Ţiganii din estul Europei: butoiul cu pulbere interetnic poate exploda oricând

Manifestaţiile contra romilor din Bulgaria n-au rămas neexploatate de politicienii de la Sofia, dar violenţele interetnice nu s-au stins cu totul în zonă.

Protestele faţă de comunităţile rome au continuat zile în şir în Bulgaria, după crima de la sfârşitul săptămânii trecute din Katuniţa. Aproape 300 de oameni au fost arestaţi de poliţie, pentru a preveni extinderea violenţelor interetnice. Tatăl tânărului ucis în incidentul respectiv, de către rudele bulibaşei din zonă a cerut, însă, ca tragedia sa să nu fie folosită în scopuri electorale.
"Vreau să le mulţumesc tuturor bulgarilor pentru spriijinul pe care l-am simţit. Regret că fiul meu a trebuit să moară pentru a ne da seama cât de rău stau lucrurile. Şi totuşi, cred în puterea legii în Bulgaria", a spus Atanas Petrov, într-un interviu acordat postului de televiziune bTV.
Politicieni pro şi contra
Pe de altă parte, însă, alegerile prezidenţiale şi cele locale din Bulgaria sunt foarte aproape, urmând să se desfăşoare în 23 octombrie. Aşa că subiectul a fost intens dezbătut. Liderul partidului naţionalist bulgar de extremă dreapta Ataka, Volen Siderov, a cerut, ieri, demisia premierului Boiko Borisov, pentru că n-a reuşit să rezolve problema criminalităţii romilor în ţară.
"Prim-ministrul ar trebui se uite în jur şi să se apuce de curăţenie, iar dacă nu poate să facă acest lucru, ar trebui să demisioneze", a spus Siderov, în Parlament. Arestarea celebrului şef al romilor, Kiril Raşkov, cunoscut ca Ţarul Kiro, a avut loc prea târziu, pentru că existau deja numeroase plângeri împotriva lui, în ultimii ani, susţine opoziţia de la Sofia.
Liderul naţionalist a felicitat tinerii care au ieşit pe străzi, pentru a protesta faţă de inactivitatea celor de la putere şi faţă de criminalitatea din sânul comunităţii rome. "Manifestaţiile au fost spon tane, nu au fost organizate de niciun partid politic sau sindicat", a precizat Siderov.
Şi vizita la Bruxelles, luni, a candidatului prezidenţial al partidului GERB, de guvernământ, a fost umbrită de violenţele interetnice din ţara sa, comenta portalul Euractiv. Rossen Plevneliev a condamnat evenimentele recente din Katuniţa, susţinând că e vorba despre "acţiuni pur infracţionale", iar aparenţele n-ar trebuie politizate, doar din dorin ţa de a găsi ţapi ispăşitori.
Justiţia şi poliţia, vinovate
Candidatul Partidului Socialist, Ivailo Kalfin, spune că lipsa justiţiei şi inactivitatea instituţiiilor sunt cauzele care au dus la evenimentele recente. Kalfin spune că aceste evenimente au evidenţiat realitatea de zi cu zi din Bulgaria.
"Poliţia şi cei care ar trebui să aplice legea nu fac nimic, oamenii sunt complet fără apărare şi nu există voinţa necesară de a impune legea şi ordinea. Cetăţenii încearcă să-şi rezolve problemele ei înşişi, prin legea mafiotă", susţine politicianul.
Şi Meglena Kuneva, fost comisar european, candidat independent, a făcut astfel de remarci, ridicând întrebări legate de întârzierea aplicării legii în domeniul infracţionalităţii, criminalităţii şi evaziunii fiscale legate de mafia locală. Unul dintre motivele pentru care Bulgaria nu a primit acceptul de a se integra în spaţiul Schengen este evident: astfel de evenimente ca cele de la Katuniţa, a spus Kuneva.
Situaţii similare, în alte ţări
În ultimii ani, poliţia slovacă a reuşit cu greu să calmeze tensiunile naţionaliste care au escaladat în estul ţării. Circa 200 de membri ai partidului de extremă dreaptă Frăţia Slovacă au mărşăluit, în 2009, protestând faţă de ceea ce ei numeau "teroarea ţigănească”.
Extremiştii i-au atacat cu pietre şi sticle pe poliţiştii trimişi să menţină ordinea, 10 oameni fiind răniţi şi alţi 30 arestaţi. Pretextul manifestaţiilor fusese un incident în care un bătrân a fost bătut cu sălbăticie de doi adolescenţi de etnie romă. ONG-urile avertizează că xenofobia ia amploare pe timp de criză, din cauza problemelor so ciale şi economice, iar romii sunt ţinte predilecte. Potrivit grupului European Roma Rights Centre, atacurile armate sau cu bombe incendiare ale căror victime au fost romii în Ungaria, Slovacia şi Cehia s-au soldat cu zeci de morţi în ultimii trei ani.
Romii s-au confruntat cu probleme în Ungaria, când în localitatea Kisleta au fost îngropate victimele unor atacuri cu conotaţie etnică. Maria Balogh şi fiica acesteia de numai 13 ani fuseseră împuşcate. Au existat atunci şase crime cu un mod de operare identic, vizaţi fiind romii de la marginea satelor mici din estul Ungariei, în apropierea autostrăzii care asigură ucigaşilor o rută de fugă. Atacatorii aprindeau casele, iar apoi îi împuşcau pe romii care ieşeau afară. Cehia a fost, de asemenea, scena unor conflicte interetnice repetate între populaţia locală şi romi.
"Poliţia şi cei care ar trebui să aplice legea nu fac nimic, oamenii sunt complet fără apărare şi încearcă să-şi rezolve problemele prin legea mafiotă."
IVAILO KALFIN, europarlamentar bulgar

SUSPANS
Conflicte mocnite între romi şi bulgari
Romii se pregătesc de "război" titra presa bulgară, ieri. Peste 300 de persoane s-au adunat, aseară, în cartierul romilor din Plovdiv, Stolipinovo, după ce un bărbat rom a murit într-un accident de maşină, iar romii consideră că e vorba de o răzbunare. Situaţia era calmă, aseară, dar tensiunile ar putea escalada. Alţi 100 de romi s-au adunat în nordul oraşului Ruse, după ce câteva dintre casele lor au fost atacate, în noaptea de marţi spre miercuri, şi au decis să creeze "echipe de urgenţă".
Poliţia şi jandarmeria au intrat deja în stare de urgenţă, 800 de jandarmi fiind gata să intervină în orice clipă pentru a preveni violenţele interetnice. După patru zile de confruntări între bulgari şi romi în Katuniţa, din sudul Bulgariei , valul de ură împotriva romilor este pe cale să cuprindă întreaga ţară, titrau cotidienele bulgare.
CITIŢI ŞI:

  • Furia împotriva romilor a cuprins toată Bulgaria
  • Romii şi extremiştii bulgari se pregătesc de război
  • Violenţe în Bulgaria: Autorităţile au blocat bunurile „Ţarului Kiro”. Liderul romilor a fost reţinut
  • Florin Cioabă: "La noi, niciun stabor n-a condamnat la moarte"
  • EXCLUSIV EVZ. Ipoteză: „Ţarul Kiro” a stat în România şi a plecat în Bulgaria pentru că oamenii vroiau să-l omoare
  • CRONICA TV. Problema romilor şi ţigănia politică
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: