EURONEWS: Sancțiuni dure de la UE pentru cei care încalcă drepturile omului

EURONEWS: Sancțiuni dure de la UE pentru cei care încalcă drepturile omuluiConsiliul European. Sursa foto: Arhiva EvZ

Sancțiuni specifice pentru cei care încalcă drepturile omului. Uniunea Europeană se dotează cu un nou instrument juridic pentru a pune personajele controversate pe o listă neagră separată, destinată numai celor care comit crime împotriva umanității.

Această decizie, aprobată luni de miniștrii de externe ai celor 27 de State membre, reuniți la Consiliul European, va face posibilă punerea sub sechestru a bunurilor materiale și impunerea interdicțiilor de călătorie persoanelor implicate în încălcări grave ale drepturilor omului. Crimele variază de la genocid până la cenzura libertății de exprimare și îi vizează, de asemenea, pe traficanții de ființe umane.

Un instrument de reglementare similar există deja în Regatul Unit și în Statele Unite, unde din 2012 este în vigoare Magnitsky Act, numit după un funcționar rus care a murit în închisoare la Moscova în 2009, după ce a investigat cazurile de corupție din țara lui.

Potrivit expertului în finanțe și drepturi ale omului, Bill Browder, clauza unanimității cerută de "Magnisky Act european este o problemă reală. De fapt, cele 27 de State membre au rareori opinii unanime asupra sancțiunilor. O altă limitare este că nu include infracțiunile de corupție, chiar dacă adesea corupția și încălcările drepturilor omului sunt interconectate și merg mână în mână", amintește expertul. Browder susține că unele personaje apropiate de guvernele Rusiei și Chinei ar trebui interzise imediat de Uniunea Europeană.

 

Turcia

 

Miniștrii de Externe ai UE au discutat, de asemenea, despre relațiile cu Turcia înainte de summitul de joi, în care sancțiunile asupra Ankarei sunt pe ordinea de zi. Grecia și Cipru continuă să se simtă amenințate de activitățile de explorare și extracție a hidrocarburilor din partea Marinei Militare turcești în estul Mediteranei.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că "situația cu Turcia s-a înrăutățit din mai multe puncte de vedere". Însă, este greu de imaginat o blocadă comună împotriva Ankarei, considerată importantă din punct de vedere strategic pentru controlul fluxurilor migratorii.

 

Venezuela

 

Șefii diplomației europene au discutat, de asemenea, despre criza din Venezuela și nu au recunoscut rezultatul alegerilor din 6 decembrie, în care președintele Maduro a fost reales. Bruxelles consideră că a sosit momentul să începem un proces de tranziție politică, care să ia în considerare voința venezuelenilor.

https://it.euronews.com/2020/12/07/ue-arrivano-le-super-sanzioni-a-chi-viola-i-diritti-umani

Traducerea: Oana Avram/oavram/fmatei

Ne puteți urmări și pe Google News