Eurojust: Număr copleșitor de martori audiați pentru presupuse infracţiuni internaţionale în Ucraina

Eurojust: Număr copleșitor de martori audiați pentru presupuse infracţiuni internaţionale în UcrainaEurojust / sursqa foto: dreamstime.com

Autoritățile naționale implicate în echipa comună de anchetă (JIT) sprijinită de Eurojust, care investighează presupusele infracțiuni internaționale grave comise în Ucraina, au audiat până acum 4.000 de martori, pe lângă cele peste 40.000 de audieri realizate de autoritățile ucrainene pe teritoriul național.

Datorită colaborării strânse între membrii JIT, care includ autoritățile judiciare din Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Republica Slovacă și Ucraina, Serviciul de urmărire penală din Lituania a emis notificări de suspiciune in absentia pentru șase suspecți. De asemenea, Parchetul General al Ucrainei a emis o notificare de suspiciune împotriva unei alte persoane pentru crime de război comise împotriva unui civil.

Eurojust: JIT, eforturi pentru a dezvolta o strategie unitară de urmărire penală

Conform unui comunicat de presă emis de Eurojust, membrii echipei de investigație comune (JIT) au depus eforturi pentru a dezvolta o strategie unitară de urmărire penală, care se concentrează pe investigarea infracțiunii de agresiune, a torturii, a relelor tratamente și a filtrărilor legate de locurile de detenție ilegale, precum și a infracțiunii de genocid.

Începând din martie 2022, agenția a organizat 26 de întâlniri de coordonare între JIT și alte autorități naționale implicate în investigarea presupuselor crime internaționale grave comise în Ucraina. Aceste întâlniri au facilitat schimbul de informații referitoare la anchetele interne, discuțiile despre strategii și priorități, precum și coordonarea măsurilor de investigare.

Eurojust, 500.000 de euro pentru finanțarea activităților JIT

Eurojust își reafirmă angajamentul de a susține activitatea esențială a JIT, alocând aproximativ 500.000 de euro pentru finanțarea acestor activități.

JIT beneficiază de sprijinul Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) și al bazei de date dedicate celor mai grave infracțiuni internaționale (CICED), ambele fiind administrate de Eurojust.

ICPA, progrese în gestionarea cazurilor din Ucraina

În ultimele șase luni, Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) a realizat progrese semnificative în dezvoltarea unui pachet solid de instrumente pentru gestionarea cazurilor.

Acest pachet se fundamentează pe o strategie comună de investigare și urmărire penală a infracțiunii de agresiune, stabilită de participanții la ICPA. Scopul pachetului de constituire a cazului este de a fi transmis viitorului parchet al unui posibil tribunal special sau altor jurisdicții.

ICPA a facilitat și continuă să faciliteze colectarea și analiza preliminară a probelor potențiale legate de persoane aflate în cele mai înalte funcții ale conducerii militare și politice. Eforturile de cercetare nu se limitează doar la pozițiile oficiale ocupate de aceste persoane. Pe măsură ce agresiunea din Ucraina persistă, ICPA investighează activ un număr tot mai mare de dovezi.

Război în Ucraina

Război în Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski/Facebook

În ianuarie 2025, un nou instrument de traducere a facilitat traducerea dosarelor de elemente probatorii din 19 limbi în limba engleză, transmise de autoritățile naționale. Această inovație a accelerat semnificativ activitatea analitică a agenției. Drept urmare, funcția de căutare în baza de date a devenit mai precisă, iar solicitările de informații din partea autorităților naționale pot fi procesate mai rapid.

Eurojust, eforturi pentru sprijinirea anchetelor internaționale

Eurojust a depus eforturi considerabile pentru a răspunde cererilor autorităților naționale în sprijinul anchetelor legate de cele mai grave infracțiuni internaționale. De asemenea, agenția a identificat proactiv dosare care ar putea fi utile pentru anchetele naționale în curs de desfășurare, conform informațiilor furnizate de Eurojust.

Începând cu martie 2022, Eurojust a fost implicat activ în Grupul operativ de îngheţare şi confiscare al UE (EU Freeze and Seize Task Force), creat de Comisia Europeană pentru a asigura implementarea eficientă a sancţiunilor impuse de UE împotriva oligarhilor din Rusia şi Belarus în întreaga Uniune Europeană. Eurojust oferă suport operaţional acestui grup prin coordonarea aplicării sancţiunilor Uniunii de către statele membre, utilizând dreptul penal.

Împreună cu Parchetul General al Ucrainei, Eurojust coprezidează grupul de lucru dedicat anchetelor naționale în cadrul Grupului de dialog pentru răspunderea în Ucraina. Acest grup de lucru are ca scop identificarea principalelor provocări întâmpinate în cazurile de infracțiuni internaționale grave și formularea de soluții politice comune, inclusiv în ceea ce privește utilizarea probelor din surse deschise în investigarea și urmărirea penală a acestor infracțiuni în contextul Ucrainei.

Recomandările noastre