EURO, la un nou maxim istoric: 4,58 lei/euro. BNR a preferat să nu mai intervină în piaţă. DOLARUL a crescut la 3,74 lei

EURO, la un nou maxim istoric: 4,58 lei/euro. BNR a preferat să nu mai intervină în piaţă. DOLARUL a crescut la 3,74 lei

Euro a atins un nou maxim istoric faţă de leu, fiind cotat de BNR la nu mai puţin de 4,5848 lei, după ce în zilele anterioare părea că s-a oprit din creştere şi că leul ar putea să mai recupereze din pierderi.

Creşterea monedei unice europene este de peste doi bani faţă de cursul oficial al zilei de ieri, când a fost cotată la 4,5638 lei.

Dolarul american a atins de asemenea un nou maxim istoric faţă de leu, la 3,7438 lei, în creştere cu mai mult de trei bani faţă de cotaţia de ieri, de 3,7128 lei. Francul elveţian nu s-a lăsat nici el mai prejos, fiind cotat la 3,8173 lei.

Motivul principal al creşterii cursului euro este şi de această dată unul intern, monedele din regiune (zlotul polonez şi forintul în principal) având performanţe mai bune decât leul în raport cu principalele valute. O particularitate a zilei de azi este faptul că ascensiunea euro pe piaţa interbancară a început cu aproximativ o oră înainte de momentul anunţării cotaţiei oficiale, iar cursul a avut o creştere abruptă, încheiată la 4,5950 lei, la mai puţin de jumătate de oră după ora 13. De cele mai multe ori, creşterile euro se petreceau în prima parte a zilei, fiind urmate spre ora 13 de reveniri la cotaţii mai scăzute, posibil şi din cauza intervenţiilor BNR. De data aceasta Banca Naţională fie nu a vrut să intervină în piaţă, fie a fost luată prin surprindere de rapiditatea şi amploarea deprecierii leului.

Ne puteți urmări și pe Google News