Ramona Ioana Bruynseels, coordonatoarea Departamentului de Politici Publice al AUR, atrage atenția că în ultimul curs oferit de băncile din România, valoarea monedei euro a depășit pragul de cinci lei.
Ramona Ioana Bruynseels spune că băncile apelează la această practică „imorală” de a face bani de pe urma celor care schimbă euro direct din cont.
Euro a sărit de pragul de cinci lei
„Cei cu putere din țara noastră știu acest lucru dar tac! Cursul Euro e ținut sub 5 lei oficial, pentru a nu trece pragul psihologic la care oamenii intră în panică.
În realitate însă, hai să facem o tranzacție la una dintre bănci și veți vedea: cursul practicat a depășit 5 lei”, a transmis Ramona Ioana Bruynseels.
Potrivit acesteia, de obicei, atunci când intenționezi să cumperi valută de la o bancă, trebuie să fii pregătit să plătești cu 5-6 bani sau chiar mai mult pentru un euro decât cursul afișat de BNR pentru ziua respectivă.
Similar, atunci când dorești să vinzi euro, vei primi cu 5-6 bani mai puțin decât cursul BNR.
Practicile „imorale” folosite de bănci pentru a face și mai mult profit
Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al AUR a subliniat că băncile calculează că mulți dintre cei care au de plătit rate, de exemplu, vor prefera să facă schimbul de valută direct din cont, fără a fi atenți la cursul oferit.
„Când schimbi o sumă mai mică de bani poate că nu te interesează deși 5 bani de la tine, 5 de la mine… se adună. Însă atunci când schimbi sume mai mari, diferența ajunge să conteze. Atenție!”, a scris aceasta pe Facebook.
Ramona Ioana Bruynseels a furnizat și mai multe fotografii în care se poate observa cursul zilnic al BNR și cursul euro practicat de celelalte bănci din România.
Un euro va ajunge să fie cotat cu 4,99 lei
În primul trimestru al acestui an, se prognozează o ușoară depreciere a monedei naționale, determinată de creșterea modestă a economiei locale.
Conform analizei realizate de fintech-ul iBanFirst, se estimează că un euro va fi cotat la 4,99 de lei. În timp ce dolarul va atinge valoarea de 4,70 de lei.
În schimb, o veste optimistă constă în diminuarea inflației în zona euro, care înregistrează o scădere mai semnificativă decât estimările inițiale. Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit proiecția privind inflația pentru anul 2024, reducând-o de la 3,2% la 2,7%.