EUobserver: Conflictul dintre Ponta şi Băsescu nu va ajuta România să scape de monitorizarea pe justiţie
- Alexandra Postelnicu
- 29 iunie 2012, 00:06
Oficialii UE privesc oarecum amuzaţi situaţia din România şi disputa dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Consiliul European.
"Acest lucru cu siguranţă nu va ajuta România să scape de monitorizarea în materie de justiţie şi corupţie", a declarat un oficial de rang înalt, citat de EUobserver, cu privire la conflictul care durează de mai bine de o lună.
România, alături de vecina sa din sud, Bulgaria, sunt singurii membri UE care continuă să fie monitorizaţi de către Comisia Europeană în încercarea de a menţine reformele anti-corupţie pe drumul cel bun.
De asemenea, potrivit publicaţiei, o hotărâre judecătorească trebuia să încheie problema. Disputa dintre premier şi preşedinte continuă, însă, în ciuda verdictului dat de Curtea Constituţională.
Judecătorii de top ai ţării au deliberat: preşedintele trebuie să participe la reuniunea de două zile de la Bruxelles. Cu toate acestea, prim-ministrul Victor Ponta participă la Consiliul European, susţinând că judecătorii sunt "oamenii lui Băsescu".
Ponta insistă asupra faptului că cele mai multe ţări sunt reprezentate de şefii lor de Guvern la summitul UE. Dar România este o republică prezidenţială unde preşedintele are ultimul cuvânt în problemele de afaceri externe şi securitate. E prima dată când un oficial român nu ţine cont de Curtea Constituţională
Disputa actuală este o repetare a situaţiei din perioada 2004-2008 când Băsescu a trebuit să-şi împartă atribuţiile cu un prim-ministru dintr-un partid diferit. Călin Popescu Tăriceanu, premierul din vremea accea, a insistat să fie prezent la sumit-urile UE. Cei doi au de multe ori în dezacord în timpul conferinţelor de presă comune.
Însă este prima dată când un oficial român ignoră în mod deschis pronunţarea unei hotărâri a Curţii Constituţionale. "Voi merge mâine la Bruxelles. Am mandat, nu din partea celor cinci judecători numiţi pe criterii politice, ci de către Parlamentul român".
Hotărârea Curţii Constituţionale nu a fost publicată în Monitorul Oficial până joi dimineaţă, notează publicaţia.
EUobserver crează şi tabloul pe fundalul căruia se desfăşoară lupta pentru summitul UE. Acuzele de plagiat la adresa lui Victor Ponta şi condamnarea la doi închisoare cu executare a lui Adrian Năstase, care a fost şi îndrumător al lucrării de doctorat a premierului, completează articolul dedicat indeciziei de la Bucureşti cu privire la reprezentarea României la Consiliul European. Între timp, şeful statului a ţinut o declaraţie de presă, astăzi, prin care a argumentat că a decis să nu meargă la Consiliul European pentru că ar fi fost o situaţie stânjenitoare, inclusiv pentru partenerii noştri europeni. Traian Băsescu a afirmat că este prima dată în opt ani când este împiedicat să-şi exercite atribuţiile constituţionale, precizând că premierul Victor Ponta reprezintă nelegitim România la Bruxelles. CITIŢI ŞI:
- Băsescu: "Ponta reprezintă România nelegitim la Bruxelles. M-a sunat azi să-i aprob un mandat"
- Victor Ponta s-a sucit: "Voi respecta deciziile Curţii Constituţionale"
- A început Summitul UE de la Bruxelles. Ce discută LIDERII EUROPENI