Euobserver: Avertisment al UE după ce Ungaria și-a închis unilateral granițele

Euobserver: Avertisment al UE după ce Ungaria și-a închis unilateral granițele

Comisia Europeană (CE) a avertizat că închiderea granițelor e o măsură „ineficientă” în lupta cu pandemia de Covid-19 - după ce Ungaria a decis unilateral să reintroducă restricții de călătorie pentru toți străinii, în încercarea de a opri infectările.

Ungaria își închide de marți frontierele pentru toți străinii - cu câteva excepții pentru convoaie militare și tranzitul umanitar, cât și pentru călătorii în scop de afaceri ori diplomatic [într-o decizie de ultim moment au fost exceptați și cetățenii statelor Grupului Visegrad - n.trad.].

În plus, cetățenii ungari întorși din străinătate vor trebui să se autoizoleze două săptămâni sau până când pot prezenta autorităților două teste negative - al căror cost îl vor suporta tot ei, în cazul călătoriilor non-esențiale.

„Solidaritate înseamnă succes comun” a declarat premierul ungar Viktor Orban la un eveniment de luni din Slovenia.

„[Dar] nu poți avea succes împreună dacă nu are succes fiecare în parte”, a adăugat el.

Ungaria a înregistrat duminică un vârf al infectărilor, cu 292 de cazuri noi în 24 de ore - depășind vârful anterior de 210 cazuri din 10 aprilie. Țara avea luni în total 6.139 de infectări cu coronavirus - cu 1.763 cazuri active.

„Numărul infecțiilor a crescut [...] și cele mai multe provin din străinătate”, a declarat săptămâna trecută șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyás, precizând că măsurile sunt necesare pentru ca noul an școlar să poată începe.

CE a recomandat în iulie statelor membre să substituie restricționarea liberei circulații cu „măsuri [mai bine] țintite”, care să fie limitate în timp și spațiu.

UE mai recomandă și ca măsurile să fie „coordonate, proporționate și non-discriminante”.

Însă Ungaria nu a informat CE sau statele membre în privința noilor măsuri la ultima reuniune formală - care a avut loc vineri.

 

Lipsă de coordonare - din nou?

 

Mai mult, conform unor știri recente, și Polonia intenționează să-și extindă la 46 de țări restricțiile legate de pandemie privind zborurile internaționale.

Printre ele s-ar afla Franța, Spania, Croația și România, dar și Muntenegru, SUA, Israel, Mexic și Brazilia, conform Reuters.

Alte țări vecine refuză deocamdată să-și închidă iar granițele.

Președintele parlamentului slovac, Boris Kollár, și omologii săi ceh și austriac, Radek Vondráček, respectiv Wolfgang Sobotka, au declarat duminică că închiderea granițelor va fi ultima opțiune luată în calcul.

„Nu trebuie să ne fie teamă. Ne-am asigurat reciproc că închiderea granițelor e ultimul lucru pe care-l vom face”, a declarat Kóllar, citat de agenția națională slovacă de știri TASR.

Însă președintele lituanian Gitanas Nauseda declara la începutul lui august că UE ar putea fi nevoită să ia în calcul reînchiderea granițelor, dacă situația se va înrăutăți.

Pe de altă parte, Italia, una dintre cele mai afectate de pandemie, se gândește să impună testarea obligatorie turiștilor și muncitorilor întorși din Spania și Franța - ambele înregistrând un salt al cazurilor în ultimele săptămâni.

UE a încercat să determine statele membre să-și ridice și restricțiile de circulație pentru state terțe, menținând o listă actualizată regulat cu țări „sigure” - între care se numără Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Articol de Elena Sánchez Nicolás

Sursa: Rador

 

Ne puteți urmări și pe Google News