Eugen Tomac a fost reales președintele PMP. Ce a declarat europarlamentarul în congresul extraordinar despre aderarea la spațiul Schengen

Eugen Tomac a fost reales președintele PMP. Ce a declarat europarlamentarul în congresul extraordinar despre aderarea la spațiul SchengenEugen Tomac. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Eugen Tomac a fost reales președintele PMP. Partidul s-a reunit într-un congres extraordinar în urma căruia s-a decis realegerea acestuia cu 705 voturi pentru, din 708. Trei dintre voturi au fost anulate. În timpul congresului, Tomac a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen, susținând că cei aflați la conducerea României sunt vinovați pentru acest eșec.

Europarlamentarul Eugen Tomac a fost reales ca președinte al Partidul Mişcarea Populară (PMP). Membrii partidului s-au reunit sâmbătă, 25 martie, într-un congres extraordinar pentru a discuta politica de alianțe și fuziuni a formațiunii. Alegerile au fost organizate în contextul apropierii anului 2024, un an în care vor avea loc patru alegeri: locale, europarlamentare, legislative și prezidențiale.

Eugen Tomac a obținut 705 voturi pentru din 708. Cele trei voturi pe care nu le-a obținut au fost anulate.

În tipul congresului extraordinar au fost dezbătute mai multe teme, printre care și „subiectul legat de suportul pe care statul român trebuie să îl acorde celui de-al doilea stat românesc, Republica Moldova, care este ameninţată de Federaţia Rusă”.

Decizia cu privire la organizarea congresului extraordinar a fost adoptată de Colegiul Național al PMP, după cum declara Eugen Tomac în urmă cu câteva săptămâni.

„2024 este anul în care vom avea patru rânduri de alegeri. PMP vrea să îşi reconfirme poziţia de partid de dreapta, al treilea ca număr de aleşi locali după PSD şi PNL, în România. Prin urmare, PMP convoacă un congres pentru a stabili strategia pentru anul 2024 şi politica de alianţe. Ne bucurăm că există partide care îşi doresc fuziunea cu PMP, chestiuni care vor fi discutate şi dezbătute în congres”, preciza atunci Eugen Tomac.

https://www.youtube.com/watch?v=66gTJdk4jx0&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.stiripesurse.ro%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Eugen Tomac, atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Ce spune liderul PMP despre aderarea la spațiul Schengen

Europarlamentarul PMP a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen. Acesta susține că autoritățile s-au pregătit „foarte prost” pentru această aderare, susținând că principalii vinovați pentru acest eșec sunt politicienii care se află în fruntea țării.

„Haideţi să vă explic cum este cu Schengen. Convingerea mea este că ne-am pregătit foarte prost, nu pe bancheta din spate, cum ne spune Ciolacu, nu. Ne-am pregătit foarte prost şi principalul responsabil, îi place sau nu, este cel care conduce România pentru că noi îndeplinim aceste criterii de aderare din 2010. din 2011. Sunt 12 ani de când România a investit şi investeşte constant pentru a se bucura de piaţa unică europeană, care înseamnă libera circulaţie a persoanelor şi libera circulaţie a mărfurilor.

Cum nu le pasă şi nu discută despre integrarea noastră în zona euro şi o să vă explic ce înseamnă să fii în afara zonei euro, înseamnă credite scumpe şi bani mai mulţi pe umerii românilor. Nu şi-au făcut temele pe chestiunea Schengen. M-am prins din prima că odată ce suntem decuplaţi de Croaţia, există premisa ca în Consiliul JAI să ne trezim cu acest blocaj. Vreau să se ştie foarte clar, Austria putea fi convinsă, Austria nu avea voie să ne blocheze, dar pentru asta nu stai şi te uiţi pe geam şi te întrebi oare se vor răzgândi sau nu, ci acţionezi. Şi nu acţionezi la Viena, ci acţionezi la Berlin, la Paris pentru că acolo sunt greii Europei. Nu aveam nevoie de această umilinţă pe care ne-a vărsat o în curte Austria”, a declarat Eugen Tomac, sâmbătă, la Congresul extraordinar al PMP.

Tomac a mai susținut că Guvernul ar fi trebuit să meargă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, după respingerea aderării României în Schengen.

„Deci Austria este principala vinovată pentru situaţia în care suntem astăzi, dar preşedintele ne-a spus nu cumva să-i boicotaţi, să nu cumva să-i criticaţi pentru că se supără. Pe bune? Guvernul avea obligaţia în prima secundă să meargă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Am încercat să văd ce se poate face pentru a opri această umilinţă incredibilă prin care am trecut. Când am văzut că Guvernul nu poate am încercat să implic Parlamentul European.

Pentru a obţine un vot în Parlamentul European Durează o procedură şase, şapte luni, dar actul prin care ne-a fost refuzat accesul în spaţiul Schengen poate fi atacat timp de 60 de zile. Şi atunci am consultat cei mai străluciţi jurişti pe care i-am cunoscut din Europa, profesori de drept european, foşti judecători la Curtea de Justiţie şi i-am rugat să îmi explice care sunt şansele pentru ca un asemenea proces totuşi să aibă loc. Şi mă bucur că am avut acest curaj, pentru că nu ultima zi în care putea fi contestat acest document eu, în nume propriu, am depus o acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, pentru că prin blocajul generat de Austria, nouă ni se încalcă mai multe drepturi”, a mai explicat Eugen Tomac.

Ne puteți urmări și pe Google News