Academicianul Eugen Mihăescu despre Revoluţia din ’89: „A fost lovitură de stat. «Scrisoarea celor șase» s-a scris în apartamentul meu”

Academicianul Eugen Mihăescu despre Revoluţia din ’89: „A fost lovitură de stat. «Scrisoarea celor șase» s-a scris în apartamentul meu”

Un gânditor spunea că există două verbe ce definesc, ca numitor comun, oamenii: a fi și a avea. Restul, vorba lui Einstein, „sunt detalii“. O privire peste cele mai bine de 80 de interviuri publicate de Evenimentul zilei, sub rubrica „Puterea cuvântului”, e suficientă pentru a trage concluzia că adevărata politică a țării se face de clanurile ce controlează puterea și care caută să facă tot felul de manevre pentru a-și proteja imperiile de afaceri și, în unele cazuri, chiar libertatea. E o bătălie nemiloasă pentru bani și influență, indiferent că vorbim de justiție, sănătate, învățământ, finanțe, biserică, instituții de forță sau politică.

Publicăm în ediția de astăzi cele mai curajoase afirmații legate de haosul intern în care trăim de vreo 28 de ani încoace, de când România a aruncat în eter un răsunet istoric: „Dictatorul a fugit! Libertate!“. 28 de ani de schimbări majore, de tranziție către capitalism, de integrare europeană și de suportare a costurilor aferente.

​Monstruoasele adevăruri ale Revoluției din 1989. Și politica post-decembristă

Revoluția din 1989 a fost o lovitură de stat, sublinia academicianul Eugen Mihăescu, care a dezvăluit, pentru Evenimentul zilei, că, la sfârșitul verii lui ’88, Silviu Brucan a locuit în apartamentul său de la New York. De acolo ”a vorbit cu Moscova, Londra și Washington. Am fost și eu absorbit, tangențial, de evenimentele preparatorii.«Scrisoarea celor șase» s-a scris în apartamentul meu”. Mai departe, „ce s-a văzut la Televiziunea Română „Liberă”, a fost o mișcare de figuranți, la propriu, regizată de Sergiu Nicolaescu avându-l ca asistent pe Ion Caramitru, cel care a ordonat „Foc!” asupra Bibliotecii Centrale Universitare. Acum și procurorii vorbesc deschis despre o lovitură de stat și declară că „pentru păstrarea puterii, noua conducere politică și militară instaurată pe 22 decembrie a determinat uciderea și rănirea prin împușcare a mii de români”.

Ne puteți urmări și pe Google News

EUGEN MIHĂESCU, pictor, grafician și scriitor:

„Cuvântul cheie din România de azi este «minciuna», care se sprijină pe denunțuri” „Am fost mai civilizați înainte de decembrie 1989. Acum suntem doar «feisbuciști»” „Iliescu a închis ochii și i-a lăsat pe unii să fure, să adune averi... ca un mafiot care conduce clanul”

PETRE ROMAN, primul premier al României post-decembriste:

„Revoluția română a fost o dezordine tragică” „Generalul Militaru era un om plin de frustrări. A venit la mine cu un plan de militarizare a României”

Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici:

„În România numai Dumnezeu nu este corupt” „Dictatorul a ucis cu sânge rece în 1957. A pus mâna pe revolver şi a tras” „Niciodată România nu a cunoscut o cădere morală mai mare ca cea în care ne aflam de 27 de ani de zile” „În decembrie 1989 s-a răsturnat o dictatură, dar la putere au rămas tot ei. Prin marile instituții ale statului nu găsiți decât copii și nepoți ai criminalilor care ne-au trimis la moarte”

Ilie Şerbănescu, ex-ministru al Reformei:

„Ceaușescu era inteligent, foarte abil, dar nu era prea educat. S-a considerat unic și invincibil” „Avem un stat minimal, de la care nu mai poţi pretinde nimic, şi de asistaţi social”

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii:

„Partidele românești sunt organisme care generează un anumit delir colectiv” „PNL-ul a dat Bucureștiul PSD-ului. E o crimă împotriva propriului electorat” „Șeful român e un mic Ceaușescu”

Cozmin Gușă, consultant politic:

„Dacă ne uităm la oferta politică ne dăm seama că suntem într-un colaps total” „Toate alegerile au fost fraudate” „România este la fel de securistă. În acest ospiciu în care trăim nu se poate întâmpla nimic bun”

Teodor Baconschi, diplomat și scriitor:

„Regimul comunist ne-a colectivizat mentalitatea, iar pseudo-capitalismul de tranziție a stimulat individualismul prost” „Valul de parvenitism academic ne costă stagnarea și confuzia în care trăim” „Nu cred că liderii actuali sunt cu mult mai slabi decât cei din trecut” „Mă tem mai mult de recidivele totalitare decât de o presupusă «teocrație»”

Actorul, regizorul și scenaristul Dan Puric:

„Trăim într-o prostituție publică îngrozitoare. Din moment ce vor să distrugă Institutul Cantacuzino, ce mai contează un om ca doctorul Burnei” „Nu vă puneți speranța într-un sistem politic, puneți-vă nădejdea în Dumnezeu”

Prof.dr. Leon Zăgrean, fondatorul Societă ții Naționale de Neuroștiințe:

„Sistemul politic actual este unul paricid, este distrugător al nației” „Esența pentru majoritatea inculților zilelor noastre se manifestă prin dorința de a lua” „Politicienii au devenit parcă dușmanii populației”

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, fostul președinte al Colegiului Medicilor:

„Frica a devenit o realitate a zilelor noastre. Omul de tip nou, pe care îl visa Ceaușescu, există și se manifestă prin invidie, incompetență, intoleranță, superficialitate” ​„În România observăm că incompetenții o iau înainte competenților, inculții înaintea celor care au cultură, iar funcțiile de decizie se ocupă în funcție de gradul de obediență față de «șef»”

Justiția, pentru unii mumă, pentru alții ciumă

În Justiție există două feluri de corupție: mult mai periculoasă decât mita, „și mai puțin vizibilă”, este corupția puterii, sublinia Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), făcând referire la situațiile în care un magistrat ajunge să se creadă „infailibil și mai presus de lege”. De altfel, ce fac aleșii noștri în Parlament astăzi frizează demența. Felul în care au mutilat Codul Penal al țării nu mai e menit doar să-i scape pe ei de pușcărie. E menit să ne distrugă pe toți. Au legat mâinile justiției.

Dana Gîrbovan, șefa Judecătorilor din România:

„S-a perpetuat practica din perioada comunistă, când Securitatea făcea și urmărire penală” „Foști turnători, colaboratori și ofițeri ai Securității au activitat până nu de mult și în magistratură” „Nu este acceptabilă implicarea serviciilor de informații în urmărirea penală”

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător:

„Judecătorii au ajuns o anexă a parchetelor, sau, cel mult, un partener al lor de nădejde” „Imaginea justiției a fost confiscată abuziv în favoarea unor grupuri de interese și a devenit câmp de luptă politic” „Justiția ultimilor ani a semănat cu linșajul din Vestul sălbatic”

Alina Bica, fostul procuror-şef al DIICOT:

„Mă uit astăzi la ceea ce este în societatea noastră și văd cum de fapt procurorii șefi fac politică” „SRI-ul serveşte informaţia şi DNA-ul o execută. E o combinaţie extrem de eficientă şi letală” „Laura Codruța Kovesi este o persoană care cultivă teama şi teroarea și crede că în acest fel va fi respectată”

Alexander Adamescu:

„Oamenii corupți, care sunt protejații sistemului, devin și mai corupți, iar cei care sunt găsiți vinovați nu mai au niciun drept”

Ingrid Mocanu, fost vicepreşedinte ANRP:

„ Sistemul este capabil inclusiv de eliminarea fizică a unor persoane” „Judecătorii care nu au putut fi cumpărați sau șantajați au fost terorizați, speriați, înfricoșați” „Kovesi nu există în realitate, e o construcție a Sistemului!” „Sistemul era atât de puternic, de parșiv și de ticălos, încât era foarte greu de luptat cu el” „Au construit prin șantaj Sistemul acesta înfiorător care prefigurează dictatura”

Avocata Laura Vicol:

„Lipsa de răspundere pentru ceea ce fac procurorii a generat monștri” „Miniștrii care nu au curaj să-și asume decizii au propriile lor bube. Sunt șantajabili” „LCK e bolnavă de putere. E machiavelică pentru că e în situația omului care nu are nimic de pierdut, nu are familie, nu are copii” „În momentul în care dosarul ajunge pe un culoar ai soarta pecetluită, nu mai poți să faci nimic”

Colonelul Nicolae Ulieru, fost purtător de cuvânt al SRI:

„Pe vremea lui Virgil Măgureanu se făceau 200-300 de interceptări într-un an, nu 260.000 de ascultări, ca acum” „Kovesi se crede Ioana d’Arc a luptei anticorupție și doar cu un buldozer poate fi data jos” „99% din angajații nou-înființatului SRI erau ofițeri ai fostei Securități”

Prof.univ.dr. Emilian Stancu, fost rector al Academiei de Poliție București:

„Sub domnia lui Dragnea, Justiția va fi mai rea, mai coruptă, fiindcă instinctul de conservare funcționează și profesional”

Sistemul medical se tratează cu procurori

Mizeria în care se zbate sistemul de sănătate românesc i-a dezumanizat pe unii doctori, care au ajuns să privească pacientul doar ca pe o sursă de venit, a admis renumitul chirurg toracic Florin Chirculescu, în interviul pentru Evenimentul zilei. Urologul Mihai Lucan, de exemplu, este a doua somitate medicală ce se află implicată într-un dosar penal în ultimii ani. Primul a fost chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, acuzat de procurori de luare de mită şi experimente medicale neautorizate.

Dr. Florin Chirculescu:

„Unii medici se cred Dumnezei. Suferă de sindromul infailibilităţii” „Nimic, dar absolut nimic nu justifică sub nicio formă două lucruri: să condiționezi actul medical și să fii arogant cu pacientul”

Prof. dr. Ioanel Sinescu, șeful Clinicii de Uronefrologie și Transplant renal de la Fundeni:

„Burnei nu este niciun doctor Mengele. Este unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de discreditare”

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății:

„Tragedia de la Colectiv a fost exploatată la maximum de unii politicieni” „Urla lumea pe hol la medici, îi făcea în toate felurile. Rămâneau stupefiați de ce auzeau. În România nimeni nu le-a mulțumit salvatorilor de la Colectiv, toți am fost preocupați să scoatem la suprafață doar ce poate nu a funcționat”

Prof. univ. dr. Ioan Lascăr:

„Momentul Colectiv a fost unul în care toți au conștientizat că în țara asta e nevoie să fie îmbunătățită calitatea asistenței îngrijirii arșilor” „Fiecare medic are pacienții pe care îi merită, și fiecare pacient are doctorul pe care îl merită”

Dr. Evelyn Cristescu, medic de familie:

„Dacă medicii ar avea un venit corect, nu ar primi șpagă. Muncim ca sclavii!” „E foarte mare mizerie în marea majoritate a spitalelor românești. (...) când vine Sanepidul să verifice se știe că vine”

Dr. Cătălin Nicolae Costovici, oncolog:

„Pentru cei care conduc destinele Sănătății pacientul este cel mai puțin important” „S-a bătut atât de mult monedă pe povestea asta cu corupția încât noi, personalul medical, am ajuns să fim niște demoni” „Oricare dintre noi putem să dezvoltăm un cancer mai devreme sau mai târziu. Cum ne-o fi norocul”

Acad.Prof.Dr. Leon Dănăilă:

„Am adus foarte mulți votanți. Ăsta a fost motivul pentru care sunt în Senat, nu că eu aș fi mare politician și liberalii ar fi avut nevoie de mine” „Politicianul de azi luptă pentru menținerea averii și poziției pe toate căile. Nu-l interesează de popor” „Eu m-am dus în Parlament să fac bine, nu să fac politică”

Prof. Dr. Mircea Beuran, șeful clinicii de chirurgie a Spitalului Clinic deUrgență Floreasca:

„În Urgență, un doctor nu poate să facă minuni cu mâna goală” „Spitalul de urgenţă e un spital social, unde vine lumea şi are pretenţia să fie servită mai repede decât la restaurant” „Ministerul Sănătății e un aeroport: intri, iei avionul, cobori, pleci, nu ai timp să faci mare lucru”

Dr. Dragoș Davițoiu, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”:

„Suntem înglodați în datorii și cu greu reușim să asigurăm necesarul bazal de medicamente și materiale” Este suficient ca o asistentă medicală să dea dovadă de neglijență pentru ca un pacient să moară și un întreg spital să fie ocolit de pacienţi. „În condițiile actuale de finanțare nu putem asigura orice gratuitate, la orice oră, și într-un interval rezonabil de timp”

Starea psihică și spirituală a nației

Oamenii, în general, nu prea mai gândesc cu mintea lor, preferă mintea comună, mintea altora, gândirea servită de cei care vorbesc la televizor: ”(...) psihopații au ocupat toate posturile- cheie în țară”, e convins psihiatrul Aurel Romilă, care dă vina (mai ales) pe lipsa de educație. Se spune că toți copiii se nasc cu aripi și doar profesorul îi învață să zboare. Dar neputința sistemului educațional românesc de a valorifica talentul și pasiunile copiilor care se nasc super inteligenți îi transformă, pe mulți, în ratații de serviciu ai unei societăți debusolate, sublinia și profesorul Florian Colceag, considerat unul dintre părinții spirituali ai multor copii supradotați din țară, în interviul acordat Evenimentului zilei.

Prof. dr. psihiatru Aurel Romilă:

„Eu permit copiilor să ştie ce e alcoolul, chiar şi marijuana, dar cu măsură. În societatea de azi lucrurile se reduc la dozaj, e o treabă de «nimic prea mult»” „Lumea e condusă de o triadă: putere, sex și bani”

Pr. Prof. Dr. Vasile Gordon, slujitor la Biserica Sf. Ilie-Gorgani din București:

„Căsătoria între persoane de același sex nu poate fi numită căsătorie, ci păcăleală, sau ceva care nu duce nicăieri, ori care duce în prăpastie” „Recunoaştem, cu onestitate, că încrederea românilor în Biserică este la grea încercare acum” „Faptul că statul, politicienii, nu oferă siguranţa zilei de mâine tinerilor noştri, reprezintă un îndemn indirect spre păcatul avortului” „Între cauzele sărăciei la noi se numără şi lenea”

Prof. dr. Florin Colceag, antrenorul de genii:

„Educarea copilului începe din burta mamei” „Profesorii sunt doar agenți informaționali, nu se mai ocupă și de formarea personalității copilului. Încerăm să-i transformăm în niște roboței” ​„Astăzi, dăm autenticul pe surogat, dăm fericirea pe plăcere, dăm înţelegerea pe note, dăm descoperirea pe premii”

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți:

„Vorbim de manuale de sport, iar la sate copiii se joacă cu bidoane în loc de minge”