Evenimentul Zilei > Actualitate > „Farmacia” alimentară îşi dezvăluie secretele. Cum arată etichetele care spun adevărul gol-goluţ
„Farmacia” alimentară îşi dezvăluie secretele. Cum arată etichetele care spun adevărul gol-goluţ

„Farmacia” alimentară îşi dezvăluie secretele. Cum arată etichetele care spun adevărul gol-goluţ

Produsele care sunt declarate de producători ca fiind "sănătoase" vor fi însoţite şi de avertismente cu efectele adverse.

Din 14 decembrie, orice produs destinat consumului uman care este prezentat ca fiind sănătos sau nutritiv va avea şi o etichetă specială.
Pe ea vor fi prezentate clar motivele pentru care acesta este bun de mâncat, dar şi efectele adverse. Cele mai lovite de această măsură sunt iaurturile probiotice, anumite tipuri de pâine şi produse din industria farmaceutică.
"Altfel spus, nu va mai fi posibilă folosirea de menţiuni de sănătate sau nutriţionale fără explicaţiile complete oferite de lista menţiunilor de sănătate şi nutriţionale aprobate, listă ce poate fi consultată pe siteul Comisiei Europene", ne-a precizat Romulus Moise, expert al Centrului European al Consumatorului (ECC).
Printre tipurile de pericole ce vor trecute pe etichete pot fi riscul de sufocare cu produsul în cauză şi ameninţarea de creştere a colesterolului. "Aceste menţiuni de sănătate sau nutriţionale nu sunt obligatorii a fi înscrise pe eticheta oricărui produs. Dar dacă un producător va dori să le folosească, atunci ele trebuie înscrise conform listei aprobate", ne-a mai declarat expertul de la ECC.

Info: Gabriel Spanache
Ce alimente nu au nevoie de noile etichete
Modificările sunt impuse producătorilor români şi celor din restul statelor membre ale Uniunii Europene prin Regulamentul 432/2012. "Prin această iniţiativă legislativă se stabileşte o listă de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare", au explicat şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Mai exact, un producător de pâine, pateuri sau gemuri poate alege dacă să-şi prezinte publicului produsul ca fiind sănătos sau nu.În cazul primei opţiuni, va trebui ca alimentul să fie însoţit de noua etichetă.
În cazul celei de-a doua opţiuni, eticheta nu se schimbă: "Produsele Scandia Foods nu au nevoie de astfel de etichete. Noi nu realizăm produse cu menţiuni de sănătate, cum ar fi anumite iaurturi. Asta nu înseamnă că produsele noastre nu respectă normele europene", ne-au explicat reprezentanţii ai companiei.

Info: Gabriel Spanache
Menci: "Nu ştiu cât de clare sunt"
Expertul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi este de părere că noile etichete nu sunt aşa de clare şi nu vor edifica în totalitate consumatorii. "Părerea mea este că noile etichete şi menţiunile de pe ele vor permite să se ascundă şi multe efecte adverse ale unor aditivi sau arome din alimente. Nu ştiu cât de clare sunt acestea şi dacă un consumator simplu va putea înţelege recomandările înscrise acolo", este de părere specialistul.
Ce substanţe impun avertismente noi
Numeroase produse alimentare şi farmaceutice conţin substanţe periculoase pentru oameni. Mai jos, câteva exemple de astfel de E-uri considerate dăunătoare, pentru care se impun noi etichete:
1. Glucomananul – Pentru acesta trebuie să se prevadă un avertisment privind riscul de sufocare pentru persoanele cu dificultăţi la înghiţire sau în cazul ingerării substanţei cu un aport inadecvat de lichid. Această substanţă se găseşte în produse pentru slăbit.
2. Şi pectinele trebuie să fie însoţite de acelaşi avertisment privind riscul de sufocare pentru persoanele cu dificultăţi la înghiţire. Se găseşte în multe gemuri, dulceţuri, produse realizate din amestecuri de fructe, dar şi conserve din carne sau chiar în crenvuşti.
3. În cazul betainei trebuie să existe avertismtentul: "Un consum zilnic care depăşeşte 4 g duce la creşterea colesterolului în sânge". Se găseşte în foarte multe produse de panificaţie, în dulciuri, în amestecuri de fructe, etc.
4. Hidroxipropil metilceluloză impune un avertisment privind riscul de sufocare pentru persoanele cu dificultăţi la înghiţire. E prezent în substanţe oftalmologice din farmacii.
Substanţe care se regăsesc în panificaţie, gemuri, soluţii oftalmologice şi de slăbit sunt pe lista de potenţiale pericole

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News