Etichetarea uniformă a produselor din tutun încalcă dreptul la proprietate

Etichetarea uniformă a produselor din tutun încalcă dreptul la proprietate

Forurile europene au promovat o serie de măsuri menite să reducă numărul de fumători. Printre acestea se numără și etichetarea uniformă a produselor din tutun, prevedere care, în opinia specialiștilor, încalcă dreptul la proprietate.

În prezent, nu există prevederi specifice la nivelul UE cu privire la etichetarea uniformă a produselor din tutun. La 29 aprilie 2014 s-a publicat în Jurnalul Oficial UE Directiva 2014/40/UE din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE (“Directiva”). Deși nu prevede în mod expres introducerea etichetării uniforme, noul act normativ dă posibilitatea statelor membre de a introduce măsuri suplimentare referitoare la standardizarea ambalajelor acolo unde astfel de măsuri sunt justificate, din motive de sănătate public, a explicat Ana-Maria Baciu, avocat partener al societății NNDKP, în cadrul unei conferințe care a avut ca temă combaterea produselor contrafăcute.

Practic, după aplicarea noii directive, 65% din suprafața pachetelor va fi acoperită cu mesaje de informare, imagini și avertismente de sănătate. Jumătate din părțile laterale ale pachetelor de țigări vor fi acoperite cu mesaje de informare privind riscurile asupra sănătății. În prezent, legislația în vigoare prevede că avertismentele privind sănătatea trebuie să acopere cel puțin 30% din suprafața din față a pachetului de țigarete și cel puțin 40% din partea din spate a acestuia.

Totodată, ambalajele pachetelor de țigări vor avea dimensiuni și forme standard și va fi interzisă utilizarea pe ambalaje a oricăror referiri la gust, miros, arome, aditivi sau absența acestora. În plus, vor dispărea de pe piață țigările aromate.

„Prin introducerea unor reguli de etichetare uniforma obligatorii s-ar interzice utilizarea efectivă a mărcilor înregistrate în portofoliile companiilor ce își desfășoară activitatea pe piața produselor din tutun în legătură cu propriile produse”, a declarat Ana-Maria Baciu.

Practicianul în drept apreciază că, prin aplicarea unor reguli de etichetare uniformă obligatorii, s-ar încălca dreptul la proprietate, drept ce se extinde și asupra drepturilor de proprietate   industrială, și că se îngrădește libertatea de exprimare a entităților ce își desfășoară activitatea pe piața produselor din tutun. De asemenea, astfel de reguli ar încălca dreptul de a desfășura o activitate comercială.

Ca urmare a aplicării noilor norme de ambalare și etichetare, vor avea de pierdut atât producătorii de tutun, cât și consumatorii. În cazul celor din urmă, dispariția elementelor de identificare a unor mărci îi va face vulnerabili în fața produselor contrafăcute, care au o calitate îndoielnică.

Ne puteți urmări și pe Google News