Cel mai simplu, depresia se recunoaşte din limbajul nonverbal. Dacă zilnic tristeţea este cuvântul de ordine şi, dacă, în plus, nu vă mai îngrijiţi, reacţionaţi mai lent sau vă concentraţi mai greu la ce aveţi de făcut, e cazul să apelaţi la un psiholog. Cei care consideră că primele semne sunt irelevante sunt invitaţi să facă o introspecţie şi să răspundă sincer la câteva întrebări.
Ideile de suicid apar când boala e severă
Dacă în ultimele două săptămâni aţi avut simptome ca tristeţe, oboseală, nelinişte, probleme de concentrare, insomnie şi somnolenţă, modificări ale apetitului, sentimente de vinovăţie, de inutilitate, dureri de cap sau stomac care nu cedează la tratament, iritabilitate, gânduri legate de moarte sau de sinucidere, înseamnă că depresia este deja instalată.
„Ideile suicidare apar când depresia este severă. Bolnavul se autodevalorizează, e pesimist. Oricare dintre noi poate ajunge să facă depresie, dar, pe de altă parte, este o boală perfect tratabilă. Toţi merităm să avem o viaţă bună, de aceea e important ca oamenii să conştientizeze că «efortul» de a merge până la medic când au astfel de simptome şi urmarea unei scheme de tratament şi terapie recomandate, le fac doar bine”, spune Oana Bot, psiholog clinician.
Există cauze biologice ale depresiei (modificări chimice la nivelul celulei nervoase), dar şi externe (pierderea cuiva drag, a serviciului etc.). De regulă, primul episod depresiv se tratează complet în maximum şase luni. Acolo unde depresia e severă se administrează, pe lângă terapie, şi medicamente, subvenţionate la noi, unele integral, altele în proporţie de 90%.
Aproximativ o treime din populaţia ţării suferă diverse forme de depresie, dar puţini cer ajutor. „Societatea în care trăim este generatoare de depresie. Alergăm, muncim până seara ca să existăm, dar ne pierdem capacitatea de a mai avea răbdare să ne ascultăm unii pe alţii”, spune prof. dr. Pompilia Dehelean.
150 de milioane de noi cazuri de depresie apar anual în lume, însă doar 10% dintre bolnavi sunt trataţi
Campanie antidepresie laTimişoara Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mentale -„Depresia o criză globală”, sărbătorită în fiecare an la data de 10 octombrie, la Timişoara se organizează în perioada 9-11 octombrie 2012, o campania de testare gratuită a depresiei.
Locurile unde se va face testarea sunt: Centrul Positum Str. Glad nr 96 (zona Bălcescu), Spaţiul expoziţional al Primăriei Timişoara din Piaţa Victoriei nr. 5 şi Centrul Memoriei Str. Romulus, nr. 46 (lângă Hotel Excelsior). În program se implică voluntar aproape 20 de psihologi şi medici.