Eterna sămânță de scandal între vecinii de bloc. Ce zice legea, de fapt
- Iulia Moise
- 11 noiembrie 2024, 07:03
Viața la bloc nu e ceva tocmai plăcut, mai ales într-o țară în care mentalitățile comuniste și colectiviste, acum răspândite peste tot în lume de ideologia eco-marxistă, au făcut ca oameni care nu se cunosc deloc să depindă unii de alții cu tot felul de lucruri. Printre acestea, încălzirea la comun a spațiilor și a apei menajere se află la loc de frunte ba, mai mult, ideologii stângii extreme și ai ecologismului radical vor să interzică centralele individuale.
Încălzirea comunistă, sămânță de scandal între vecinii de bloc
Așa că dacă vrei să stai într-un oraș mare și nu ai bani de casă sau pur și simplu nu vrei să faci o navetă lungă cu mașina, vei locui, cel mai probabil, la bloc. În cele noi, cu centrale individuale și materiale de calitate, problemele sunt mai rare.
Dar în blocurile făcute în comunism, cu materiale proaste și cu mână de lucru cel mai adesea necalificate, problemele sunt aproape zilnice. Dacă la asta se adaugă vechimea rețelelor de termoficare comuniste și lipsa de interes a actualilor edili, mai preocupați de beculețe de Sărbători și diverse festivaluri și zile ale orașului decât de investițiile esențiale cu efecte pe termen lung, avem concteilul perfect pentru probleme.
Printre acestea, cea mai enervantă este spargerea unei țevi. Pentru că și dacă oamenii au noroc și apa scursă nu distruge totul prin casă, de la mobilă la electronice și electrocasnice, doar deranjul de a repara pereții și de a zugrăvi, timp în care nu poți folosi încăperea respectivă, este suficient pentru un car de nervi.
O soluție – asigurarea de răspundere civilă
La asta se adaugă stresul aducerii de persoane străine în propria locuință și, de multe ori, cheltuieli suplimentare, pentru că socoteala de acasă nu se potrivește nici măcar cu prorpia casă.
Există, totuși, câteva lucruri pe care trebuie să le faci pentru a trece rapid și cu bine peste incident când dă norocul peste tine.
Primul lucru bun ar fi să-ți faci o asigurare de rspundere civilă. Dacă alegi o firmă serioasă – sigur, nici aici nu sunt vești prea bune, pentru că sub nasul bugetarilor de lux de la ASF s-au petrecut o serie întreagă de falimente în ultimii ani, pentru care vigilenții supraveghetori or fi luat și prime de performanță, dar dacă ai noroc ca firma să mai existe, va prelua toate cheltuielile. Dacă nu, te vei putea adresa firmei care a preluat polița ta, în caz de faliment, dau cu ceva mai multă alergătură.
Alt avantaj: scapi și de gura vecinilor dacă le arăți asigurarea, cam ca la „amiabilele” de la accidentele auto minore.
Cine și ce plătește. Depinde ce țeavă se sparge în bloc
Dacă inundația se produce de la un robinet uitat deschis sau din orice altă cauză în care nu poate fi dovedită spargerea unei țevi, proprietarul apartamentului în care s-a produs e bun de plată. Aici nu prea sunt discuții. El își plătește și reparația proprie.
Problema e ca acel vecin de bloc să și aibă de unde să te despăgubească. Pentru că dacă n-are bani, se complică lucrurile urât.
Dacă s-a produs de la spargerea sau fisurarea unei țevi de branșament, costul reparației îi revine proprietarului apartamentului, dar costul stricăciunilor se suportă în baza unui dosar de daună.
Dacă inundația a fost provocată de o defecțiune la coloana generală de apă, toți locuitorii blocului care se alimentează prin acea coloană trebuie să contribuie la reparația propriu-zisă. Pentru stricăciuni se ajunge iarăși la dosarul de daună.
Constatarea, marele chin
Urmează problema constatării daunelor. O birocrație imensă și aberantă, ca orice ține de asigurări și traiul la comun. Asociației de proprietari trebuie chemată pentru a întocmi unui proces verbal sau a unei note de constatare a pagubelor, în care vor fi notate toate distrugerile sau stricăciunile descoperite în apartamentele afectate.
Documentul ar trebui semnat de toate persoanele prezente, iar apoi se va apela la o firmă de evaluare care va trebui să stabilească valoarea totală a pagubelor.
Firmă de evaluare va trebui să dovedească și să stabilească faptul că persoana care a provocat inundația poartă în totalitate această vină.
Soluția elegantă când stai la bloc
Dacă tu ai asigurare care acoperă astfel de daune, poți cere banii de reparații, urmând ca firma de asigurări să-și recupereze sumele de la vinovatul de inundația din bloc.
Reparația ar putea s-o facă cineva trimis de firma de asigurări, de la vreo firmă cu care asigurătorul are încheiate acorduri de colaborare.
Dacă nici tu și nici vecinul nu aveți asigurare, lucrurile devin urâte. Pentru că trebuie să ajungi la instanță. Unde durează și te costă mult timp și, probabil, bani.
De ceva vreme există și varianta soluționării la mediator, dar dacă vecinul nu vrea să coopereze, nu sunt multe de făcut.
Oricum, dacă tu ești victima inundațiilor, fă cât de multe poze poți, la tot ce s-a stricat. Și cheamă vecini ca martori, vei avea nevoie.
Bine de știut
Potrivit Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, în cazul unei inundații, proprietarul apartamentului afectat poate cere să fie despăgubit prin intermediul fondului de reparații de la Asociația de locatari. Acest fond pentru situații de urgență a fost astfel gândit, în conformitate cu legislația în vigoare, conform libertatea.co.