Ești obez? Justiția europeană te protejează la locul de muncă

Ești obez? Justiția europeană te protejează la locul de muncă

Obezitatea severă poate fi considerată drept handicap la locul de muncă şi poate fi invocată în cazul unui tratament considerat discriminator, a decis astăzi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea a fost sesizată de justiţia daneză în cazul unui asistent maternal care a fost concediat pentru că a fost considerat obez, cu o greutate de peste 160 de kg şi un indice al masei corporale (IMC) de 54. Angajatul, Karsten Kaltoft, a cerut în instanţă daune municipalităţii pentru care lucra, considerând că a fost victima unei discriminări ilegale bazată pe obezitatea lui.

Curtea daneză a întrebat Curtea de Justiţie a UE dacă dreptul european interzice discriminările fondate pe obezitate şi dacă aceasta poate fi considerată un handicap, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Curtea subliniază că dreptul european nu include o interdicţie privind discriminarea în domeniul ocupării forţei de muncă şi al muncii pe baza obezităţii ca atare. În schimb, sunt interzise în mod specific discriminările bazate pe handicap.

Or, “obezitatea poate avea semnificaţia de handicap dacă, în anumite circumstanţe, starea de obezitate a angajatului implică o limitare de natură să împiedice participarea deplină şi efectivă a acestuia la viaţa profesională pe bază de egalitate cu ceilalţi angajaţi şi dacă această limitare este de lungă durată”.

Aceasta ar fi în special situaţia când obezitatea angajatului determină o “mobilitate redusă sau apariţia de patologii care îl împiedică să-şi realizeze activitatea profesională sau provoacă disconfort în exercitarea activităţii profesionale”, notează Curtea.

Curtea de Justiţie a UE a retrimis jurisdicţiei daneze acest caz pentru a determina dacă obezitatea angajatului care a depus plângerea corespunde definiţiei de “handicap”.