Românii care nu-și curăță terenurile de ambrozie riscă să fie amendați cu până la 20.000 de lei, anunță Garda de Mediu, iar măsura se aplică atât pentru pământurile intravilane, cât și pentru cele extravilane. Cunoscută în popor drept iarba pârloagei ori iarba pustiei, ambrozia este o plantă care dacă este lăsată să se extindă pe arii întinse, poate ajunge să provoace alergii serioase.
Garda de Mediu transmite proprietarilor de terenuri din România că ambrozia trebuie îndepărtată de pe toate terenurile țării, iar cei care nu respectă măsura riscă amenzi usturătoare, conform Româniatv.net.
Ambrozia provoacă alergii severe
Cunoscută în popor drept iarba pârloagei ori iarba pustiei, ambrozia este o plantă care dacă este lăsată să se extindă pe arii întinse, poate ajunge să provoace alergii serioase.
Legea 62/2018 stipulează că proprietarii ori administratorii de terenuri trebuie să execute lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii numită Ambrosia artemisiifolia.
Cei care nu respectă termenul de realizare a întreținerilor riscă amenzi
Astfel, proprietarii/ deținătorii, dar și administratorii de drumuri publice, căi ferate, cursuri de apă, sisteme de irigații ori bazine piscicole au obligația ca, cel târziu până la data de 30 iunie, să demareze lucrări de întreținere a terenurilor împotriva răspândirii ambroziei.
„Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.
Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.
Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor și administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, transmite Mărioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.
Controale ale Gărzii de Mediu
Conform dispozițiilor legale, autoritățile publice locale trebuie să transmită somații tuturor proprietarilor/ deținătorilor de terenuri ori administratori publici, prin care să informeze cu privire la focarele de infestare cu ambrozie, dacă acestea au apărut. Somațiile se trimit până pe data de 5 iunie 2022.
Mai apoi, administrația publică poate verifica terenurile, având obligația de a constata, acolo unde este cazul, nerespectarea măsurilor legale cu privire la eliminarea ambroziei. Controlul se va face de către personalul împuternicit de Primării, anume polițiștii locali ori comisarii Gărzii Naționale de Mediu.
Ce simptome dezvoltă persoanele alergice
Peste 482.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie. Majoritatea se confruntă cu rinoconjunctivită, afecțiune care, în timp, poate evolua spre astm. Prevalența alergiei la ambrozie este de 5,35% în populația activă – specialiștii indică o morbiditate crescută în acest sens, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.
„Este (inițial – n.r.) o etapă asimptomatică. Nu se știu cauzele pentru care au crescut atât de mult cazurile de alergii, dar se ia în calcul poluarea, care creează vulnerabilitate la nivelul aparatului respirator, căruia îi reduce capacitatea de barieră. Astfel, atunci când intră în contact cu alergenii, în loc să-i poată elimina, aceștia declanșează o reacție imunologică la nivelul aparatului respirator. Rezultă o inflamație cronică și în timp se transformă într-o alergie”, a explicat medicul alergolog Raluca Cojocariu.
O persoană care prezintă sensibilitate la polenul ambroziei și parcurge același traseu, în prezența plantei amintite, se va confrunta cu simptome până la administrarea tratamentului în acest sens.
„Alergia debutează cu semne și simptome care afectează aparatul respirator: strănut în reprize, secreții nazale apoase, transparente, nas înfundat, lăcrimare, congestie oculară – ochi roșii, mâncărimi la nivelul ochilor, la nivelul nasului, tuse, simptome persistente mai mult de 3 zile pe săptămână, mai mult de 4 săptămâni consecutiv. La o viroză, simptomele nu se întind mai mult de 12 zile”, a precizat Raluca Cojocariu, pentru B1.