Purtarea măștii de protecție sanitară a devenit un subiect controversat, promovat inclusiv reprezentanții partidelor politice.
În ultimele luni, opozanții acestui accesoriu menit să protejeze de răspândirea coronavirusului, au ieșit în stradă și au deschis chiar și acțiuni în Justiție. Pentru cei mai mulți dintre oamenii simpli, bombardați cu informații din toate părțile, rămâne întrebarea:
„Este sau nu periculoasă masca de protecție sanitară purtată în pandemie?”
Un expert în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, vine cu lămuriri în legătură cu acest subiect. Fost consilier la Ministerul Sănătății, profesor de sănătate publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, acesta a oferit o serie de explicații lămuritoare. El a explicat, într-o postare pe Facebook, faptul că sănătatea oamenilor nu este afectată de purtarea pe o perioadă mai lungă de timp a măștii de protecție.
„Informația conform căreia se acumulează dioxid de carbon în spatele măștii este una falsă și distribuită de persoane ignorante ori răuvoitorare. Dioxidul de carbon este un gaz care se împrăștie prin mască, pe lângă mască și în toate direcțiile”, a precizat Răzvan Cherecheș.
Explicațiile lui Răzvan Cherecheș
Potrivit spuselor expertului în sănătate publică, purtarea măștii de protecție pentru o perioadă lungă de timp nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor. El a arătat că există numeroase studii care au demonstrate că dioxidul de carbon care se acumulează în spatele măștii nu este de natură fă facă rău organismului.
„Există nenumărate studii și experimente care au demonstrat în mod clar și categoric că dioxidul de carbon nu se acumulează în spatele măștii, ba mai mult, creierul se oxigenează corespunzător chiar și în condițiile în care masca este purtată constant”, a explicat Răzvan Cherecheș.
Masca de protecție nu este periculoasă
În acest sens, fostul consilier onorific de la Ministerul Sănătății a dat ca exemplu pe medicii chirurgi care poartă masca și peste 10 ore. Răzvan Cherecheș a precizat că pentru a nu infecta bolnavul, medicul poartă masca ore întregi, iar acest lucru nu are nici un efect negative asupra sănătății sale.
„Dacă aveți încredere într-un medic chirug care vă operează mama timp de 10 ore, purtând o mască pe față în permanență, de ce nu ați avea încredere că voi puteți să funcționați în condiții de stres mult mai redus?”, a concluzionat profesorul de sănătate publică.