Evenimentul Zilei > International > Este presat din toate părțile după ce a semnat acordul de pace. Decizia luată de premier
Este presat din toate părțile după ce a semnat acordul de pace. Decizia luată de premier

Este presat din toate părțile după ce a semnat acordul de pace. Decizia luată de premier

Nikol Paşinian, prim-ministrul Armeniei, a declarat că va începe reconstrucția zonelor afectate de conflictul cu Azerbaidjan.

Nikol Paşinian, prim-ministrul Armeniei, a semnat un acord care prevede că Azerbaidjan, țară vecină, îşi va recapătă controlul asupra unor părţi din Nagorno-Karabah. Armenii au pierdut controlul asupra unor zone importante din regiunea Nagorno-Karabah după şase săptămâni de la reizbucnirea confruntărilor foarte dure cu Azerbaidjanului și care s-au sfârșit încheiate săptămâna trecută cu un acord de încetare a luptelor.

Premierului i se cere demisia

Paşinian şi-a recunoscut vina pentru eşecurile Armeniei în conflict, și a spus într-un comunicat de presă că el este principalul responsabil pentru situația creată. Armenia trebuie să reconstruiască zonele distruse de război la care are acces şi să asigure întoarcerea în siguranţă a refugiaţilor la casele lor, a spus şeful executivului armean, subliniind că va fi „angajat pe deplin în această muncă”

Nikol Paşinian se confruntă cu proteste în masă în capitala Erevan, pentru că a semnat un acord de pace cu Azerbaidjan. Înțelegerea a fost mediată de Rusia, țară ce este foarte influentă în această regiune. În aceste condiții, politicienii armeni din Opoziţie i-au cerut lui Nikol Paşinian să demisioneze. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul pentru Nikol Paşinian într-un comunicat dat publicităţii marţi, declarând că ar fi o sinucidere pentru Armenia să formeze un nou guvern care să nu accepte acordul proaspăt parafat.

Erdogan vrea să supravegheze situația alături de Rusia

Preşedintele azer Ilham Aliev a calificat drept un mare succes recenta campanie militară a ţării sale în regiunea Nagorno-Karabah, care a permis reîntoarcerea etnicilor azeri în regiune. Cel puţin 1.000 de persoane au fost ucise în confruntări. Acordul de încetare a focului este monitorizat de trupe ruseşti de menţinere a păcii.

Totodată, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut la începutul acestei săptămâni autorizaţia parlamentului pentru a trimite militari în Azerbaidjan în vederea participării la o misiune ruso-turcă de supraveghere a încetării focului în Nagorno-Karabah.