Este oficial! Facturi mai mari la energie pentru milioane de români

Câteva milioane de români vor plăti facturi mai mari cu aproximativ 20%, pentru energia electrică, după liberalizarea prețurilor, la 1 ianuarie 2021.

Este vorba despre aproximativ 3 milioane de abonați ai Electrica Furnizare care vor continua să plătească prețul reglementat de stat pentru electricitate. Facturile pentru aceștia vor crește cu 18 – 21%, astfel că pentru 100 KWh vor ajunge să plătească cu 9 lei în plus.

Conform legii, după 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică urmează să se liberalizeze, iar tarifele percepute acum, consumatorilor casnici, se vor modifica în funcție de fluctuațiile pieții. Astfel, fiecare abonat are opțiunea de a-și alege furnizorul și tipul de abonament de energie electrică de pe piața concurențială. Trebuie spus că un client poate face această alegere oricând în luna ianuarie și va plăti factura consumului aferent acestei luni cu prețul din oferta nou-aleasă. Cu alte cuvinte, oamenii au timp până la finalul lunii ianuarie să facă o alegere, dacă doresc.

În cazul în care nu face acest lucru, de la 1 ianuarie va plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal, care urmează să fie anunțat.

Electrica Furnizare este compania care are cel mai mare număr de clienți alimentați în regim reglementat și care, prin urmare, vor fi vizați de noile reguli, începând cu anul viitor. Compania are, la nivel national, circa 3,3 milioane de clienți casnici, iar majoritatea au rămas în piața reglementată, astfel că vor plăti facturi mai mari.

Noile prețuri pentru serviciu universal

Noile prețuri care vor intra în vigoare de la începutul anului viitor și care vor fi valabile vreme de șase luni, urmează să fie prezentate oficial de Autroritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Conform surselor economica.net, pentru zona Muntenia Nord (județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița) prețul de serviciu universal pe care îl va aplica Electrica începând cu 1 ianuarie va fi de 0,551 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză, comparativ cu cel actual, reglementar, care este de 0,462 lei. Practic va exista o majorare de nouă bani/kWh deci circa 19%, fără a lua în considerare și taxele.

Pentru zona Transilvania Sud (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) prețul aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,545 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză, în vreme ce prețul actual este de 0,451 lei. Și în acest caz va fi o creștere de nouă bani/kWh deci aproape 21%, la care se vor adăuga și taxele.

Pentru zona Transilvania Nord (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj) costurile vor fi de 0,540 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. În prezent prețul practicat este de 0,456 lei.

Practic, o factură de 100 de kWh/lună va costa cu aproximativ 9 lei, pentru clienții casnici Electrica, de la 1 ianuarie 2020, în cazul în care optează pentru un alt furnizor sau pentru un alt tip de abonament. înseamnă o creștere a facturii de nouă lei pentru 100 kWh.