Declaraţia unică, care trebuie depusă până la 25 mai, vine cu noi obligații. Astfel, cei care primesc venituri din străinătate, pensionarii care câștigă bani în plus pe lângă pensie, toți cei care au primit ajutor de stat în timpul pandemiei, dar și cei care închiriază anumite camere din locuința personală trebuie să depună acest document anul acesta.
Declarația unică 212 trebuie depusă până pe 25 mai și a fost modificată. Mai exact, mai multe categorii de persoane trebuie să o depună, deși până anul acesta nu aveau această obligație. Cine nu depune documentul riscă să fie amendat.
A fost introdusă o nouă subsecţiune, ce va trebui completată de persoanele fizice ce realizează, în cursul anului de raportare, venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele proprietate personală.
În plus, există și o secțiune pentru declararea, în anumite situaţii, a contribuţiilor sociale datorate de către anumite persoane, pentru veniturile reprezentând remuneraţii, indemnizaţii şi alte venituri similare, precum şi orice alte avantaje, în bani sau în natură, obţinute din străinătate.
Declaraţia Unică din 2022 cuprinde, de asemenea, şi o secţiune distinctă pentru ca persoanele care au primit în timpul pandemiei indemnizaţii de sprijin pentru activitate întreruptă - cele acordate în perioada octombrie - decembrie 2021 în baza OUG 111/2021, să poată declara veniturile.
Obligație și pentru pensionari
Şi pensionarii trebuie să depună Declaraţia în anumite condiţii. „Aceştia nu sunt scutiţi de depunerea declaraţiei unice şi plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obţin, pe lângă pensie, din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligaţia depunerii acestei declaraţii.
Dacă au obţinut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună Declaraţia Unică şi să plătească dările aferente până la 25 mai. Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%.
Tot pensionarii mai datorează contribuţii la sănătate, dacă veniturile obţinute pe lângă pensie depăşesc într-un an 12 salarii minime brute. Pentru veniturile din proprietate intelectuală nu se datorează CASS“, potrivit unui material realizat de Claudia Sofianu, Partener, departamentul de Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România şi Corina Mîndoiu, Partener Asociat, departamentul de Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.
Alte schimbări, de anul viitor
De anul viitor, persoanele fizice care obţin câştiguri din vânzarea de acţiuni vor datora un impozit mai mic şi nici nu vor mai trebui să depună Declaraţia Unică.
„De asemenea, de anul viitor, anticipăm alte două modificări. Astfel, persoanele fizice care obţin câştiguri din vânzarea de acţiuni nu vor mai depune Declaraţia Unică şi vor datora un impozit mai mic. În plus, pentru sumele decontate persoanelor fizice care găzduiesc refugiaţi ucraineni nu este prevăzută, până la acest moment, obligaţia de raportare prin Declaraţia Unică. Cele două măsuri sunt cuprinse într-o nouă iniţiativă legislativă care tocmai a trecut de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare. Impozitul va fi de 1%, pentru titlurile deţinute de peste 365 de zile sau de 3%, pentru titlurile deţinute de mai puţin de 365 de zile, acesta fiind astăzi de 10%", potrivit sursei citate.
Reguli pentru cei care adăpostesc refugiați
Persoanele care adăpostesc refugiați Ucrainei și primesc bani de la stat nu ar trebui să plătească impozit și nici să depună declarația. „În ceea ce le priveşte pe persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, acestea trebuie să ştie că, în principiu, sumele primite drept decont din partea statului pentru cheltuielile realizate ar trebui să fie neimpozabile.
În opinia noastră, putem înţelege că, atâta timp cât sunt numite "cheltuieli" şi, mai mult, sunt decontate doar pe baza unor documente justificative, acestea nu ar trebui să fie asimilate unor venituri (de orice natură). Ar fi binevenită, însă, o confirmare din partea autorităţilor“, potrivit sursei citate.