Atenție, pensionari! Trebuie să depuneți declarația unică pentru venituri suplimentare până pe 25 mai. Ce impozit se achită la stat
- Sabina Popescu
- 20 aprilie 2022, 19:23
Pensionarii nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin pe lângă pensie. Astfel, dacă au obținut venituri din surse suplimentare, vârstnicii trebuie să depună declarația unică până pe data de 25 mai. Impozitul care se aplică unor astfel de venituri este de 10%, însă baza la care se aplică taxele diferă.
Este deja cunoscut faptul că declarația unică trebuie depusă de toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), chirii, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, pisicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse.
Pensionarii care încasează bani în urma desfășurării unor activități independente de pensie trebuie să-și declare veniturile în cadrul declarației unice ce trebuie depusă până pe data de 25 mai.
Cum pot depune pensionarii declarația unică pentru venituri
Plafonul peste care trebuie depuse aceste declaraţii unice este acelaşi ca şi în cazul persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale, respectiv echivalentul a 12 salarii minime brute garantate în plată (24.960 lei). Pensionarii vor depune Declarația Unică dacă depășesc acest plafon şi vor plăti obligatoriu impozitul de venit de 10% şi asigurările de sănătate, încă 10%, nemaiplătind şi contribuția pentru pensii (25%).
Declarația unică se poate completa pe computer și poate fi depusă și online astfel:
– prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
– prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
– în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Referitor la plăți, acestea se pot realiza și online, inclusiv pe site-ul Ghiseul.ro.
Prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se declară:
– impozitul pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate şi contribuţiile sociale datorate, pentru anul 2022;
Cum se aplică impozitul pe venit în cazul pensionarilor
În ceea ce privește achitarea impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, pensiile anuale care totalizează 24.000 de lei (adică 12 x 2.000 de lei, pragul neimpozabil) sunt neimpozabile, însă impozitul de 10% se aplică la venitul ce depășește anual 24.000 de lei.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, scrie la art. 100 din Codul fiscal.