Este Mihai I un învins?

Este Mihai I un învins?

Aceasta este întrebarea la care va răspunde viitoarea carte a Tatianei Niculescu Bran „„Mihai I. Ultimul rege al românilor“, aflată în pregătire la Humanitas. Vă prezentăm în premieră un mic fragment din acest volum.

Tatiana Niculescu Bran va citi astăzi, în premieră, un fragment din volumul „Mihai I. Ultimul rege al românilor“, aflat în pregatire la Humanitas. Lectura începe la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Cartea urmărește destinul regelui între 1921, anul nașterii, și 1947, anul abdicării de la tron, după cum ne-a spus autoarea.

Cel mai tânăr rege al României urcă pe tron într-o vreme în care țărilor din răsăritul Europei li se rezervă „rolul de cobai într-un experiment de un cinism care întrece închipuirea omenească“, cum va spune el. În zilele noastre, mărturia lui despre abdicare e pusă la îndoială de unii, preferându-i-se documente anonime ale regimului comunist instalat la putere prin fraudă, minciună și manipulare. Este Mihai I un învins? Dacă împlinirea unui destin se măsoară în succese aclamate public și compromisuri de anvergură, atunci acest rege nu e un model de urmat. Dar dacă statornicia, răbdarea și modestia definesc viața adevărată, atunci ultimul rege al românilor rămâne pentru generațiile viitoare un reper de înțelepciune într-o lume desfigurată de fantasmele puterii.   

Fragment din carte

„Regele așteaptă în salonul din Casa Nouă. Îi vin în minte imagini și glasuri din trecut. Școala palatină, recreațiile, ziua în care o zărește pentru prima oară pe Elena Lupescu ieșind din palat, instrucțiunile severe ale lui Carol, parăzile militare, noaptea aceea în care Antonescu cere abdicarea regelui și se stabilește ca el, Mihai, să rămână zălog pentru supraviețuirea monarhiei, străzile pustii la 3 dimineața, când își conduce tatăl la gară sub privirile de tuș ale lui Zelea Codreanu din afișele arborate pretutindeni. Apoi, jurământul în sala tronului și jurământul lui Antonescu în fața lui…“

Tatiana Niculescu Bran este scriitoare, autoare a romanelor „Spovedanie la Tanacu”, „Cartea Judecătorilor”, „Nopţile Patriarhului”, „În Ţara lui Dumnezeu”, „Povestea Domniţei Marinaşi a basarabeanului necunoscut” şi a două piese de teatru („Spovedania” şi „Brâncuşi contra SUA”). Romanul ei de debut, „Spovedanie la Tanacu” (Humanitas, 2006), a devenit piesă de teatru în dramatizarea autoarei şi în regia lui Andrei Şerban. Acelaşi roman a stat la baza filmului „După dealuri”, care a obţinut premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes în 2012. Între 1995 şi 2008, a fost redactor, prezentator şi apoi redactor- şef al secţiei române a BBC World Service. În perioada decembrie 2014–aprilie 2015, a îndeplinit funcţia de consilier prezidenţial. La Editura Humanitas a mai îngrijit volumul „Cine mi-a ucis fiul? Dosarul Frumuşanu–Crăiniceanu se redeschide”, semnat de Ştefan Frumuşanu (2015). Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021 311 40 01 sau adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până la ora 18.30.

Ne puteți urmări și pe Google News