Rusia este în pragul colapsului financiar și se apropie de momentul în care va intra în incapacitate de plată. Ministerul de Finanțe de la Moscova nu mai are fonduri suficiente pentru acoperirea datoriilor scadente în dolari și încearcă să le plătească în ruble. Pe e altă parte, investitorii sunt îngrjorați de evoluția situației de la Moscova și refuză plățile în ruble.
Ministerul rus de Finanțe a plătit în ruble o parte din datoriile în dolari, scandente în săptămâna ce tocmai s-a încheiat. Băncile străine au refuzat să facă plăți în valoare de 649,2 milioane de dolari, la solicitarea Moscovei. Informațiile potrivit cărora Rusia a apelat la ruble pentru a-și achita datoriile au dus la apariția unor speculații cu privire la o posibilă intrare în incapacitate tehnică de plată, după cum relatează Bloomberg.
Ministerul Finanțelor de la Moscova a confirmat că băncile străine au respins plăţile pentru obligaţiunile care ajung la scadenţă în această lună. Drept urmare, pentru a acoperi plata pentru obligaţiunile scadente în aprilie 2042, Rusia a fost nevoită să trimită plățile în ruble la Depozitarul Naţional de Decontări.
Pe de altă parte Ministerul de Finanţe al Rusiei a afirmat că din perspectiva sa, „consideră că şi-a îndeplinit în totalitate obligaţiile”.
Cu toate acestea, nici unul dintre aceste titluri pe care Rusia le-a scos la vânzare nu permite Rusiei să impună plata în ruble. Potrivit prospectelor de obligațiuni, acestea trebuiau decontate în dolari, iar inacapacitatea Ministerului de la Moscova de a-și onora obligațiile ridică semne de întrebare. Investitorii sunt îngrijorați că ţara riscă să intre în incapacitate de plată. Ambele obligaţiuni au o perioadă de graţie de 30 de zile, arată datele compilate de Bloomberg.
Investitorii sunt îngrijorați
Pe de altă parte investitorii sunt îngrijorați și nu acceptă plata în ruble, în condițiile în care așa ceva nu a fost prevăzut în momentul lansării obligațiunilor. Ei vorbesc deja despre riscul ca Rusia să intre în incapacitate de plată.
„Problema neplăţii este complicată. (…) Rusia poate pretinde că suntem dispuşi să plătim, că avem bani pentru a plăti, dar băncile nu ne lasă să plătim. Nu sunt sigur cum vor trata instanţele acest lucru”, a declarat Abdul Kadir Hussain, şeful departamentului de gestionare a activelor cu venit fix de la Arqaam Capital, cu sediul în Dubai.
Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni financiare foarte dure Rusiei după ce Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, în luna februarie. Odată ce sancțiunile au fost impuse, Rusia a fost împiedicată să transfere plăţi către deţinătorii de obligaţiuni.
În timp ce Rusia a evitat până acum prima sa incapacitate de plată externă din ultimul secol, măsura luată săptămâna aceasta de Trezoreria SUA de a opri plăţile datoriilor în dolari din conturile ţării la băncile americane a reaprins îngrijorările investitorilor.