Economiștii estimează că Rusia este pe cale să intre în default tehnic (încetare de plăți) dat fiind că nu a apărut nici o informație cu privire la plățile făcute către investitorii ce deţin obligaţiuni internaţionale ale acesteia. Duminică seara s-a încheiat perioada de grație de 30 de zile pentru plata dobânzii la obligaţiunile de 71,25 milioane de dolari şi 26,5 milioane de euro. Termenul de plată a expirat pe 27 mai.
Rusia s-a apropiat de default, estimează experții având în vedere lipsa informaţiilor cu privire la eventuale plăți făcute către investitorii care deţin obligaţiuni internaţionale. Se prefigurează, susțin analiștii economici, prima situație de neplată a datoriilor ţării din ultimele decenii, după cum transmite Reuters. Din această dimineaţă, Rusia este oficial în „default tehnic”, ceea ce înseamnă că nu reușește să-și onoreze obligațiile către creditori.
Duminică seara s-a încheiat perioada de grație de 30 de zile pentru plata dobânzii la obligaţiunile de 71,25 milioane de dolari şi 26,5 milioane de euro care aveau termen de plată 27 mai.
Ministerul de Finanţe al Rusiei a precizat că a efectuat plăţile către Depozitarul Naţional de Reglementări (NSD), în euro şi dolari. Cu toate acestea, este puţin probabil ca fondurile să ajungă la investitorii internaționali. Iar pentru mulți dintre aceștia faptul că banii nu au ajuns la timp în conturile lor constituie un default.
Fără să existe un termen limită exact specificat în prospect, avocaţii spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârşitul zilei lucrătoare următoare să plătească sumele datorate.
Rusia a mai trecut prin această situație în timpul bolșevicilor
O astfel de situație, o încetare a plăților, s-a mai întâmplat în timpul revoluției bolșevice, când Rusia nu a putut să-și achite datoriile externe. Atunci, revoluţionarii au decis să respingă datoria externă a imperiului ţarist.
Ultima dată când Rusia nu a reușit să-și plătească obligațiile privind datoria suverană în ruble datează însă din 1998. Criza financiară a provocat devalorizarea dramatică a rublei, ceea ce a forţat Moscova să oprească plăţile pentru obligaţiunile de stat.
În prezent, confruntată cu sancțiunile impuse de Occident, Rusia a încercat să continue plăţile pentru obligaţiunile în valoare de 40 de miliarde de dolari. Sancțiunile impuse de statele occidentale în contextul invaziei din Ucraina au scos ţara din sistemul financiar global şi au făcut ca activele sale să fie de neatins pentru mulţi investitori.
Un „default” mai mult simbolic
Până la invadarea Ucrainei, un default suveran părea de neconceput, Rusia fiind evaluată cu gradul recomandat investiţiilor. De asemenea, o astfel de situație este neobişnuită, deoarece Moscova are fonduri pentru a-şi achita datoria. Kremlinul a afirmat, în repetate rânduri, că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată. În schimb, nu poate trimite bani deţinătorilor de obligaţiuni din cauza acestor sancțiuni.
Eforturile oficialilor de la Moscova de a prima neîndeplinire a obligaţiilor internaţionale, de la revoluţia bolşevică, s-au lovit un obstacol de netrecut. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a blocat efectiv Moscova să facă plăţi, la sfârşitul lunii mai.
„Din martie, ne-am gândit că un default al Rusiei este probabil inevitabil, iar întrebarea era exact când. (…) OFAC a intervenit pentru a răspunde la această întrebare pentru noi, iar defaultul are loc””, a declarat Dennis Hranitzky, pentru Reuters. Acesta este şef pentru defaulturi suverane la firma de avocatură Quinn Emanuel.
Un default oficial ar fi mai mult simbolic, având în vedere că Rusia nu se poate împrumuta la nivel international, dar nici nu are nevoie să o facă datorită veniturilor mari din petrol şi gaze. Pe viitor, această situație va crește costurile de împrumut.
Situaţia juridică a obligațiunilor este dificilă
Obligaţiunile Rusiei au fost emise cu o varietate neobişnuită de termeni şi un nivel tot mai mare de ambiguităţi pentru cele vândute mai recent. Moscova se confrunta cu sancţiuni pentru anexarea Crimeei în 2014 şi un incident de otrăvire în Marea Britanie în 2018.
Drept urmare, Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept bancar şi financiar la Universitatea Queen Mary din Londra, este de părere că este nevoie de claritate cu privire la ceea ce constituie o descărcare pentru Rusia de obligaţia sa sau diferenţa dintre primirea şi recuperarea plăţilor.
„Toate aceste probleme sunt supuse interpretării unei instanţe de judecată, dar Rusia nu a renunţat la imunitatea sa suverană şi nu s-a supus jurisdicţiei vreunei instanţe în niciunul dintre cele două prospecte”, a declarat Olivares-Caminal pentru Reuters.
Există voci care spun că Rusia este deja în default pentru că nu a efectuat o plată de 1,9 milioane de dolari. Aceasta reprezenta dobândă acumulată pentru o plată scadentă la începutul lunii aprilie.