Evenimentul Zilei > International > Eșec pe linie la summitul privind bugetul UE
Eșec pe linie la summitul privind bugetul UE

Eșec pe linie la summitul privind bugetul UE

Summitul Uniunii Europene pentru obținerea unui acord privind bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat, vineri seară, abrupt, fără nici un rezultat. Liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor. arată agențiile de presă.

Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 , președintele Consiliului European, Charles Michel a venit cu o nouă propunere, care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii şi Michel încercat să le-o prezinte, notează Reuters.

„Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp”, a spus Charles Michel la conferinţa de presă de după încheierea summitului.

El a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE, ceea ce, potrivit AFP, este o dovadă a diviziunilor profunde dintre cei 27.

„Diferenţele au fost pur şi simplu prea mari. Chiar şi datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arăta că nu va fi suficient pentru a depăşi diferenţele”, a declarat la rândul ei Angela Merkel în faţa jurnaliştilor, potrivit Agerpres.

„Asta este democraţia. Este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi”, a comentat, la  rândul ei,  preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a mai afirmat că este indispensabil ca „munca să continue asiduu în timpul săptămânilor şi lunilor care vin”