Eşec dublu pentru DNA. 14 inculpaţi au aflat că nu există probe împotriva lor
- Daniel Teodoreanu
- 21 iulie 2021, 21:53
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au încasat o nouă lovitură după ce judecătorii Tribunalului Arad au anunţat din nou achitarea celor 14 inculpați, la fel cum au făcut și în 2020 printr-o sentință desființată ulterior de Curtea de Apel Timișoara, care a trimis dosarul spre rejudecare.
Tribunalul Arad a anunţat achitările pe linie la 16 iulie 2021. În prim-plan apar 13 polițiști de frontieră și un inspector antifraudă. Toţi au fost acuzați de luare de mită. De asemenea, la 7 mai, DNA a suferit un eşec de proporţii după ce toţi inculpaţii din dosarul Astra Asigurări au fost achitaţi.
Conform jurnaliştilor de la Lumea Justiţiei judecătorul Raul Emanuel Martin de la Tribunalul Arad este cel care a hotărât achitarea celor 13 polițiști de frontieră și a inspectorului antifraudă. „Soluțiile de achitare au fost dispuse în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penală – «nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea»”, arată luju.ro.
Asta a însemnat că Tribunalul Arad a menținut sentința pe care o pronunţase la 14 ianuarie 2020. Ulterior, în iulie 2020, ea a fost desființată de Curtea de Apel Timișoara, care a trimis dosarul înapoi la Tribunalul Arad pentru rejudecare.
„Spectacolul” încătuşării şi al reţinerii
Sursa citată a notat că „și după rejudecare, sentința a fost tot de achitare” pentru cei 14 inculpați. „Trebuie precizat că toți cei 14 inculpați achitați au fost încătuşati și reținuți de DNA pentru 24 de ore.
De asemenea, pe lângă cei 13 polițiști de frontieră și inspectorul antifraudă, în același dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane, care au ales să facă acorduri de recunoaștere a vinovăției în schimbul unor pedepse cu suspendare.
Pe de altă parte, fabulos este că în dosarul în care a încasat achitări pe linie, DNA a pus sechestru pe sume chiar și de ordinul a 10 euro sau 50 euro. Totodată, de amintit este că în sentința inițială de achitare, cea din 14 ianuarie 2020, Tribunalul Arad a stabilit încălcarea art. 6 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale privind dreptul la un proces echitabil.
Procurorii Gavra şi Macovei, în centrul atenţiei
Tribunalul Arad a constatat și folosirea unor agenți provocatori de către DNA (art. 101 alin. 1 și 3) și a unor probe obținute nelegal (art. 102 alin. 2, 3 și 4). De altfel, instanța a admis nulitățile invocate de avocata Jenifer Dancea (apărătoarea inculpatului Cătălin Corneliu Ancuța) și constatat nulitatea absolută a ordonanțelor DNA privind folosirea unui colaborator cu identitate reală, precum și a unor investigatori sub acoperire.
Dosarul a fost trimis în instanța de DNA în 2017, deci în plin mandat al Laurei Kovesi, printr-un rechizitoriu întocmit de procurorul Codrin Gavra de la DNA Timișoara și confirmat de fosta șefă a DNA Timișoara Lavinia Macovei. Decizia definitivă urmează să fie pronunțată de Curtea de Apel Timișoara”, arată luju.ro.
De asemenea, un eşec răsunător pentru DNA a fost şi cel din dosarul ”Șpaga la Salină”, clasat din lipsă de probe.