Escrocherii cu carduri și oferte de muncă, în Spania

Escrocherii cu carduri și oferte de muncă, în Spania Sursa foto:; arhiva EVZ

Escrocherii cu carduri și oferte de muncă, în Spania. Mulți români, fie în vacanță, fie aflați la muncă acolo, le pot cădea victime.

Pentru românii care au plecat în vacanță în Spania, este foarte important de știut că unele bancomate pot fi clonate de răufăcători.

Astfel, codul pin poate fi copiat prin intermediul unor dispozitive speciale iar apoi asociat unor carduri clonate. De aici, până la golirea contului mai este doar un pas.

Hackerii vă pot goli conturile.

Hackerii vă pot goli conturile. Sursa foto: Arhiva EVZ

Poliția spaniolă a reușit să captureze o bandă de hoți care foloseau metoda skimming pentru a fura bani de pe cardurile oamenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit anunțului oficial, hoții au reușit să fure peste 196.000 de euro prin metoda skimming, cu ajutorul căreia clonau cardurile utilizatorilor.

„La percheziții s-au găsit un cititor înregistrator cu bandă magnetică de card bancar, un card cititor, 300 de carduri din plastic (multe dintre ele contrafăcute), șase dispozitive skimmer, 13 plăci de configurare pentru dispozitive skimmer și 17 tipuri diferite de microcamere, două dispozitive tip tastatură care să le înlocuiască pe cele ale bancomatelor, un număr mare de componente electronice pentru configurarea dispozitivelor frauduloase, 2 laptopuri, dispozitive periferice, 16 telefoane mobile, o tabletă digitală”, se arată în comunicatul Ministerului spaniol de Interne.

Polițiștii spanioli îi avertizează pe turiști să nu folosească bancomatele publice, decât cele aflate în incinta băncilor.

Atenție la mesajeleșle cu locuri de muncă

Polițiștii clujeni susțin că în ultima vreme tot mai multe persoane au reclamat faptul că au fost victimele unor rețele de hackeri, care le-au cerut datele de pe cardurile bancare.

Astfel, oamenii primesc pe telefoanele lor oferte pentru locuri de muncă tentante, cu salarii de mii de euro.

În realitate, susțin polițiștii, aceștia sunt victimele unor rețele infracționale organizate.

”După accesarea anunțului, persoanele sunt contactate de către un reprezentat al platformei denumit ”broker”, care solicită datele de identitate și informațiile privind cardul bancar, pentru crearea și activarea contului.

Pentru a-și atinge scopurile, acești înșelători își conving victimele să instaleze o aplicație de control la distanță a dispozitivelor (remote control) și să dezvăluie un cod specific de acces, având în vedere domeniul foarte tehnic. După ce au obținut controlul asupra dispozitivului, autorii accesează informații și date bancare pentru a efectua tranzacții neautorizate”, se arată în mesajul Poliției Cluj.