Poliția Română atenționează: O nouă metodă de înșelăciune! Imaginile vedetelor, folosite de hackeri 

Poliția Română atenționează: O nouă metodă de înșelăciune! Imaginile vedetelor, folosite de hackeri  Sursa foto: Dreamstime

Poliția Română avertizează asupra unei noi metode de înșelăciune care face ravagii printre internauți. Metoda este numită ”celebrity impersonating scam”, pentru că hackerii se folosesc de numele sau de imaginea unor vedete pentru a atrage oamenii să investească în produse sau în fonduri de investiții false.

Modul de operare al acestei fraude este variat, dar de obicei, începe cu promovarea unei investiții care este legată de o persoană cunoscută, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

În acest sens, hackerii este posibil să folosească diverse mijloace pentru a-i contacta pe oameni, cum ar fi site-uri web false, anunțuri online, mesaje pe rețelele sociale sau e-mail-uri spam. Prin acestea se pot promova investiții în afaceri, acțiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiții care ar fi legate de celebritatea respectivă.

De regulă, genul acesta de mailuri sau mesaje sunt prezentate sub forma unor oferte de îmbogățire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp. Ca să fie și mai credibili, este posibil să prezentarea de declarații false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide și mari. În acest fel oamenii pot fi manipulați emoțional și pot fi presați în a lua o decizie rapidă și neîntârziată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drept consecință, persoanele vătămate sunt determinate fie să alimenteze, prin transfer bancar, fie să transfere direct criptomonede în adrese controlate de către bănuiți.

Nu instalați aplicații la cererea unor străini 

O altă metodă prin care acest tip de înșelăciune face ravagii, este aceea în care persoanele vătămate sunt convinse să instaleze pe terminalele fixe sau mobile aplicații de control la distanță.

În acest mod hackerii îi îndrumă pe cetățeni să creeze conturi pe diferite platforme de tranzacționare a criptomonedelor, după care transferurile fondurilor, atât FIAT (suma respectivă de bani, de exemplu: lei, euro, dolari etc.), cât și crypto, sunt efectuate, în unele cazuri, fără acordul victimelor, prin folosirea fără drept a datelor de autentificare.

”Având în vedere aceste considerente, este important ca cetățenii să fie vigilenți și să cerceteze cu atenție orice oportunitate de investiție înainte de a investi bani reali și, totodată, să fie foarte precauți atunci când sunt contactați de o astfel de persoană și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă”, avertizează Poliția.