A apărut o nouă escrocherie în România. Autoritățile sunt în alertă

Sursa foto: Pixabay

O nouă escrocherie în România. Metoda apelurilor pierdute este din ce în ce mai folosită în România. Spre deosebire de alte trucuri la care infractorii au apelat în trecut, de data aceasta, nici măcar nu este nevoie să răspunzi la apel.

O nouă escrocherie

În cazul în care vă treziți, brusc, cu un apel pierdut sau două, de la numele nesalvate în agendă, ați putea fi ținta hoților. Mulți sunt cei care sună înapoi la numerele care le-au apelat, în fapt, vreme de doar două sau 3 secunde. Dacă sunați înapoi, deja picați în plasă și riscați să rămâneți fără bani.

Sursa foto: Arhiva EVZ

În momentul în care ați sunat la numerele care v-au apelat, escrocii sunt dintr-o țară străină pentru care veți plăti un cost suplimentar enorm. Hoții care vă caută primesc un comision din apelurile voastre. Cu cât veți petrece mai mult timp vorbind, iar ei vor căuta să tragă ce acest timp, veți avea și mai mult de dat.

Sursa foto: Pixabay

La ce numere să nu răspundeți

Garda Civilă din Spania atenționează că nu trebuie să răspundeți la numerele care încep cu următoarele prefixe:

  • 355 (Albania);
  • 225 (Coasta de Fildeș);
  • 233 (Ghana);
  • 234 (Nigeria).

Escrocheria este extrem de folosită și în România. Nu trebuie să aveți numerele publicate pe diferite site-uri sau să le dați cuiva. Hoții formează numere aleatorii până când găsesc victime. Este indicat să nu luați în seamă numerele pe care nu le cunoașteți, mai ales dacă sunt din străinătate, potrivit Bugetul.

Cum să te ferești de escrocherii

Pentru a vă proteja împotriva acestor escrocherii, specialiștii în cibernetică recomandă utilizarea identificatorului de apeluri pentru a filtra apelurile, înregistrarea în lista „Nu deranjați” pentru a reduce apelurile de telemarketing, monitorizarea atentă a extraselor de cont și a facturilor bancare, precum și raportarea oricărui incident suspect autorităților competente. Cei păcăliți pot merge la poliție pentru a face plângere.