Erupţiile solare aduc aurorele boreale la latitudini joase

Erupţiile solare aduc aurorele boreale la latitudini joase

Cea mai puternică erupţie solară din ultimii patru ani a avut loc marţi, 15 februarie, scrie BBC. Este însă abia a 165-a cea mai puternică din ultimii 30 de ani.

Datele strânse de instrumentele NASA arată că explozia a produs o ejecţie coronală de masă rapidă. Norul de particule încărcate rezultat în urma ejecţiei ar trebui să interacţioneze cu câmpul magnetic al Terrei în următoarele ore. Potrivit British Geological Survey (BGS), între 13 şi 15 februarie au avut loc trei importante erupţii solare, dintre care cea mai puternică a fost cea de pe 15. Aceasta a depăşit în intensitate o erupţie din 13 decembrie 2006. Erupţiile sunt asociate cu "trezirea" Soarelui după câţiva ani de activitate scăzută. "Activitatea solară este ciclică, un ciclu având 11 ani în care există un minim şi un maxim al activităţii solare", arată site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti. Cum precedenta perioadă de maxim a fost înregistrată între 2001 şi 2003, ne îndreptăm spre următoarea, între 2012 şi 2014.

Distanţa mare dintre Pământ şi Soare a făcut ca norul de particule eliberat de Soare la 13 februarie să intre în contact cu câmpul magnetic al Pământului la 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor. La această dată, spectacolul aurorelor boreale a putut fi observat chiar şi la latitudini mai joase decât de obicei (s-a putut vedea chiar şi din Marea Britanie). Ceilalţi "nori" de particule ar putea intra în contact cu câmpul nostru magnetic în următoarele ore, anunţă specialiştii.

BGS a anunţat că aceste erupţii solare pot afecta activitatea pe Pământ. Reţelele energetice, sistemele de comunicaţii şi cele de navigaţie prin satelit ar putea avea de suferit în urma unor astfel de fenomene. În trecut, s-a întâmplat ca furtunile geomagnetice provocate de erupţiile solare să producă probleme, arată BBC. Pană de curent în '89

În 1989, o astfel de furtună a lăsat fără curent electric şase milioane de oameni din Quebec (Canada). În 1972, în Statele Unite, furtuna geomagnetică a întrerupt funcţionarea unei reţea de telefonie în statul american Illinois. Datele BGS arată că cea mai puternică erupţie solară din ultimii 30 de ani a avut loc la 4 noiembrie 2003, având gradul X28+. Erupţia din 15 februarie 2011 este pe locul 165 în acest top, cu un grad de X2.2. Furtuna din 1989, cea care a provocat problemele din Quebec, este însă cea care a provocat cea mai puternică furtună geomagnetică. O erupţie solară puternică va afecta Pământul numai dacă erupţia are loc într-un punct solar îndreptat spre noi. VEDEŢI AICI O GALERIE FOTO. Imagini surprinse în Irlanda Termeni: Ejecţie Coronală de Masă - erupţia unei porţiun din atmosfera Soarelui în spaţiu, cauzată de schimbări rapide în câmpul magnetic al astrului. De multe ori, sunt însoţite de o erupţie solară

Erupţie - energie eliberată în urma reorganizării explozive a câmpurilor magnetice din atmosfera solară

Pată solară - o regiune cu câmp magnetic puternic, vizibil în atmosfera exterioară a Soarelui, de obicei asociat cu erupţie sau ejecţii coronale de masă.

Atmosfera exterioară a Soarelui se numeşte coroană. Coroana se întinde pe milioane de kilometri depărtare de Soare şi atinge peste 1 milion de grade. Forma acesteia variază în funcţie de activitatea Soarelui. Când activitatea este la maxim, coroana este dispusă mai mult în jurul ecuatorului solar. La mini, de activitate, coroana înconjoară tot discul solar, mai puţin regiunile polare. Se pare că mereu există nişte goluri în coroană, pe unde liniile de câmp magnetic scapă în spaţiu.

Ne puteți urmări și pe Google News