"Eroul" Ion Dinca

"Eroul" Ion Dinca

Onoruri militare pentru fostul zbir al regimului Ceausescu, ceea ce ar putea duce la demiterea din Armata a celui responsabil.

ACTUALIZAT: 13:10

Colonelul Florian Nitu, demis

Seful comenduirii Garnizoanei Bucuresti, colonelul Florian Nitu, va fi inlocuit din functie pentru ca a aprobat ca fostul demnitar comunist Ion Dinca sa fie inmormantat cu onoruri militare.

Reprezentantii MApN i-au reprosat colonelului Florian Nitu ca a fost "superficial si lipsit de tact" cand a luat aceasta decizie.

Purtatorul de cuvant al Statului Major al Fortelor Terestre, maiorul Renato Nadolu, a confirmat pentru Evenimentul Zilei faptul ca Florian Nitu va fi demis in zilele urmatoare.

(Stefan Oprea)

 

 

Fostul prim-viceprim-ministru din ultimul guvern comunist al Romaniei, Ion Dinca "Te-leaga", a fost inmormantat ieri cu onoruri militare in cripta sa din Cimitirul Ghencea Militar.

Sicriul a fost purtat pe umeri de opt soldati ai Regimentului 30 Garda - "Mihai Viteazul" si salutat de restul formatiei, aliniata la iesirea din capela. Potrivit legii, un astfel de ceremonial este asigurat, printre altele, si celor decorati.

Este si cazul lui Ion Dinca, general-locotenent in retragere si ex-demnitar distins cu Ordinul "Tudor Vladimirescu", clasa a II-a, "Steaua Republicii Populare Romane", clasa a V-a, Ordinul "Steaua Republicii Socialiste", clasa a III-a, sau titlul de "Erou al muncii socialiste".

Demitere in Armata

Surse citate de Mediafax sustin ca onorurile militare care au insotit ultimul drum al lui Ion Dinca au fost solicitate MApN de catre ginerele acestuia, Nicolae Badea, cererea fiind aprobata de seful Comenduirii Garnizoanei Bucuresti, colonelul Florian Nitu.

Potrivit acelorasi surse, urmarea acestui gest va fi inlocuirea din functie a colonelului, pentru superficialitate si lipsa de tact in indeplinirea atributiilor de serviciu.

Oficial, insa, purtatorul de cuvant al MApN, Cristina Dumitrescu, s-a marginit sa declare pentru EVZ ca, "din acest punct de vedere, domnul Dinca se afla in baza de date a ministerului la acel moment". Ieri-seara, oficialii MApN nu aflasera inca din arhive daca Dinca fusese sau nu degradat la procesul din anii ‘90. Daca el si-a pastrat gradul si decoratiile si dupa ce a facut inchisoare, inseamna ca avea dreptul, legal, de a fi inmormantat cu onoruri.

Tismaneanu: "Comunistii sa-si piarda privilegiile!"

Acest incident deschide insa o dezbatere asupra moralitatii unui asemenea gest. Vladimir Tismaneanu, coordonatorul Raportului de condamnare a comunismului, e  transant: "Cei vinovati de crimele comunismului ar trebui sa-si piarda privilegiile. Este una dintre propunerile Raportului final si iata ca, acum, o propunere similara devine proiect de lege in Polonia. Puteam fi noi primii", sustine Tismaneanu.

Politologul aseamana funeraliile lui Dinca cu cele ale fostului sef al Securitatii, Gheorghe Pantilie, care a avut parte de onoruri militare, la cererea sotiei, la sfarsitul anilor ‘80.

"Pantilie fusese exclus din partid dupa reabilitarea lui Patrascanu, ceea ce nu l-a impiedicat insa pe Ceausescu sa apeleze la o asemenea macabra ceremonie", adauga Tismaneanu.

Balci

Aparate de filmat smulse de bodyguarzi

In timpul ceremoniei, bodyguarzii familiei Dinca au declansat o adevarata vanatoare a ziaristilor. "Familia mortului decide daca intra si presa sau nu", a decretat MApN, facand referire la faptul ca rudele ar fi cerut ca nimeni sa nu se apropie de capela.

Oamenii de ordine nu au ezitat sa loveasca aparatul unui fotoreporter si nici sa smulga filmul din camera unei batrane, care se declara "anticomunista".

Jocul de-a soarecele si pisica a inclus si alergaturi panicate ale paznicilor printre morminte. Erau inspaimantati ca nu cumva vreunul dintre cameramani sau fotografi sa imortalizeze ceea ce se intampla.

"Mergeti unde vreti, pe strada, si pozati, nu aici, ca-i interzis si venim dupa voi!", devenise la un moment dat un tic verbal pentru unul dintre cei insarcinati cu paza "obiectivului".

STRANGEREA RANDURILOR

Reuniunea marilor familii comuniste

Ceremonialul de ieri s-a dorit  a fi unul discret. In afara familiei - printre care si fiicele, Liliana si Doina-Nadia, sosite din SUA -, au fost prezenti doar fostii colaboratori apropiati ai generalului, ofiteri in retragere, dar si parteneri de afaceri si cunoscuti ai ginerilor acestuia, Nicolae Badea si Gabriel Popoviciu.

Familia Mizil a fost reprezentata chiar de ex-demnitarul Paul-Niculescu Mizil, fiul si fiica acestuia - Serghei si Donca Mizil, dar si de nepoata, Oana, o figura cunoscuta in viata mondena a Bucurestiului.

Omul de fotbal Cornel Dinu, coleg cu Nicolae Badea la Dinamo, nu a lipsit nici el, Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu si Paul Everac - ex-presedinte TVR. Au venit si o parte dintre ministrii epocii Ceausescu: Ana Muresan (Comertul Interior), Constantin Olteanu (fost sef MApN si fost primar al Capitalei), Alexandru Necula (Industria Electrotehnica), fostul ambasador in URSS, Ioan Bucur, Ion Columbeanu, secretar guvernamental, tatal lui Irinel Columbeanu, si Maria Ghitulica, ex-prim-secretar la Iasi.

Marii absenti

Au absentat insa fostii demnitari PCR Manea Manescu, Emil Bobu si Stefan Andrei, dar si Valentin Ceausescu. Fiul dictatorilor a fost retinut de un proces, dar a telefonat familiei pentru "condoleante", ex-premierul Manescu e nedeplasabil, iar fostul ministru de externe nu participa la inmormantari.

"Mi-a fost prieten bun, si am vorbit cu el pe 7 ianuarie, urandu-i "La multi ani!", fara sa ma gandesc ca e ultima oara... Eu nu pot sa merg la cimitir....", ne-a declarat Stefan Andrei.

Dinca si Andrei au devenit secretari in CC in 1972 si, ulterior, au colaborat strans. "Ion a fost om bun, chiar daca prea dur. Dar de numele lui se leaga cele mai mari cuceriri, metroul, pasajele din Bucuresti, autostrada Bucuresti-Pitesti si nu numai", povesteste Stefan Andrei.  "Dinca ma vizita an de an, pe 29 martie, de ziua mea si a sotiei, si ne aducea mereu flori si arbusti", a adaugat el.

Iulian Vlad

Omagiul fostului sef al Securitatii

Printre varfurile fostului regim prezente ieri la inmormantare s-a numarat si generalul Iulian Vlad, seful Securitatii. "Am venit pentru a aduce un omagiu", a declarat el presei, iritat ca un fotograf a incercat sa-l pozeze "hoteste".

In ultimii ani insa, aparitiile generalului in public au fost extrem de rare. Ele s-au redus la procesele privind Revolutia, la care este citat, si la funerariile unor ex-demnitari comunisti.

In sedinta CPEx din 17 decembrie 1989, Ceausescu i-a acuzat pe Vlad, Milea si Postelnicu de tradare, lasitate si nerespectarea ordinelor, intrucat au ezitat sa imprastie in forta demonstrantii din Timisoara.

Ne puteți urmări și pe Google News