Eroul Avram Iancu - două secole de la naștere

Eroul Avram Iancu - două secole de la naștere

Eroul Avram Iancu - două secole de la naștere. Avram Iancu rămâne eroul național cu o  poveste de viață cutremurătoare.

Evenimentul Istoric prezintă mereu biografiile și faptele glorioase ale simbolurilor Națiunii Române. Erou al Neamului Românesc, Avram Iancu are în cel mai recent număr al revistei , octombrie 2024, o biografie care prezintă detalii mai puțin cunoscute. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro

Avram Iancu - erou cu o poveste de film

Crăișorul Munților are unele controverse legate de data nașterii dar și de modul în care arăta. Există o discuție și privind acțiunea sa revoluționară. Este o dispută dacă a fost o revoluție sau o contrarevoluție. Avram Iancu a sprijinit cauza Revoluției Române chiar dacă asta l-a obligat să caute sprijin de la austrieci. Revoluționarii maghiari nu recunoșteau drepturile românilor. Așadar, Dieta de la Pojon era potrivnică românilor, iar Viena era potrivnică maghiarilor. Totuși, în 1849, la sfatul românilor de peste munnți, Iancu ajunge la Szeged la un acord cu Lajos Kossuth, invalidat de finalul revoluției sub loviturile rușilor.

Avram Iancu - persecuții, atitudine și testament

Iancu nu a abandonat lupta nici după 1848, suferind persecuții, arestări. A refuzat orice compromis, funcții sau recompense deși sănătatea i s-a deteriorat tot mai mult. Testamentul său arată însă că eroul român nu și-a pierdut luciditatea.  Iancu a supraviețuit 24 de ani momentului revoluționar din 1848.

Moartea și apoteoza eroului

Finalul vieții sale, la 10 septembrie 1872 i-a adus o apoteoză, peste zece mii de moți și ardeleni luând parte la funeraliile sale de la Țebea. Biografii despre viața sa au început să apară încă din timpul când marele Iancu încă mai trăia. La 200 de ani de la nașterea sa, Vidra de Sus, locul de naștere din 1824, Baia de Criș, locul morții sale, Țebea, locul unde odihnește au devenit locuri de pelerinaj pentru toți cei care simt românește.

Evenimentul Istoric, revistă lunară de istorie  aduce la cunoștința pasionaților de istorie cele mai importante subiecte, indiderent de epocă. Orice comandă făcută pe edituradecarte.ro care include una din revistele Evenimentul Istoric și Capital nu are costuri de livrare.  Evenimentul Istoric vă ține la curent cu noutățile din domeniul temelor de istorie, pe canalul de Youtube Evenimentul Istoric dar și pe Canalul de Youtube Hai România!

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News