Eroii Elizei Zdru şi-au văzut în premieră filmul la cinematograf

Eroii Elizei Zdru şi-au văzut în premieră filmul la cinematograf

Festivalul Filmului European, ziua a cincea.

Regizoarea Eliza Zdru a mărturisit la capătul zilei a cincea a festivalului, după proiecţia documentarului „Cântece pentru un muzeu”, că a fost pentru prima oară când eroii acestuia au văzut filmul la cinematograf. Declarația a fost făcută după proiecţia care a avut loc la Cinema Elvire Popesco. Discuţia regizoarei cu publicul a fost urmată de un recital susţinut de cei patru cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți. Momentul a fost aplaudat în picioare de spectatori. Cu aceeaşi ocazie, cei patru şi-au exprimat regretul că nimeni din familiile lor nu duce mai departe tradiţia. Cinefilii bucureşteni au putu vedea, tot la Cinema Studio, comedia spaniolă „Câte o armă în fiecare mână”.

Un alt moment aparte al zilei a cincea l-a constituit proiecţia documentarului „Max Beckmann”, despre care istoricul de artă Erwin Kessler a spus, în preambulul proiecţiei, că este „un alt fel de documentar, altfel decât cele de la Teleeciclopedia”. Şi în ziua a cincea a fost o proiecţie la Cinema Elvire Popesco, este vorba despre filmul polonez „Păpuşa”, la care cei care şi-au dorit să participe au fost atât de mulţi încât nu au avut loc cu toţii în sală!

Astăzi, în ziua a şasea, sunt cinci filme: o dramă turcească şi una grecească, o comedie neagră ungurească, una finlandeză şi un thriler poliţist suedez. Iată programul complet:

Ne puteți urmări și pe Google News

Cinema Studio

18:00 Dragostea iubește coincidenţele / Aşk Tesadüfleri Sever (dramă, 97’ - Turcia, 2011 – r. Ömer Faruk Sorak) – Numeroase premii, între care Cea mai bună coloană sonoră - Yefa, Turcia, 2012; Cea mai bună actriţă - Sadri Alışık, Turcia, 2012; Cea mai bună imagine - Lucerna, Elveţia, 2012.

20:00 Tura divină / Isteni Mûszak (comedie neagră, 100’ - Ungaria, 2013 – r. Márk Bodzsár) - Premiul Special al Juriului – CinEast, Luxemburg, 2013; Cel mai bun film – Fantasporto, Porto, 2014.

Cinema Elvire Popesco

16:30 Miss Violence (dramă, 99’ - Grecia, 2013 – r. Alexandros Avranas) – filmul a fost prezentat în Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou, în faţa unei săli arhipline.

18:30 21 de metode de a distruge o căsnicie / 21 tapaa pilata avioliitto (comedie, 89’ - Finlanda, 2013 – r. Johanna Vuoksenmaa) - Premiul Publicului – Premiile Jussi, Finlanda, 2014.

20:00 Call Girl (thriller, 140’ - Suedia, 2013 – r. Mikael Marcimain) - Premiul Publicului - Ljubljana, 2013; Premiul New Blood – Festivalul Filmului Poliţist, Cognac, 2013; Premiul FIPRESCI – Toronto, 2012; Cele mai bune costume, Cea mai bună imagine, Cel mai bun sunet – Premiile Guldbagge, 2013.

Vlad Petri: „Îmi place că vin mulţi oameni la cinema, ceea ce e un lucru bun”

Interviu cu  realizatorul documentarului "București, unde ești?”

Cum vi s-a părut felul în care a primit publicul proiecţia de duminică, 11 mai? Vlad Petri: Viu, pasional, puternic. Cred că filmul incită la reacţii directe, fiind vorba de evenimente recente, actuale, care stârnesc interes. A fost a doua proiecţie publică a filmului, în avanpremieră, după cea de la One World. Pentru noi, sunt primele impresii ale publicului din România după 2 ani de lucru la film, timp în care ne uitam doar noi, cei din echipă şi câţiva prieteni. Trebuie să recunosc că unele reacţii le anticipam, dar altele mă surprind mereu. Sunt curios cum va fi primit în ţară după ce va intra în cinematografe (în 13 iunie) şi va ajunge să fie distribuit mai larg.

V-a impresionat ceva în mod deosebit în timpul discuţiilor de după? Este ceva ce v-a contrariat? Vlad Petri: Discuţiile din jurul acestui film gravitează de multe ori în jurul reprezentării unor evenimente. Oamenii aşteaptă să vadă ceva obiectiv, probabil au învăţat că documentarul, pornind de la document, e ceva "obiectiv". De fiecare dată încerc să le reamintesc că filmul e o construcţie şi chiar dacă trădează aparenţa realităţii, este un produs trecut prin filtrele morale şi estetice ale relizatorilor. Nu e un film care îşi propune să arate "totul", nu cred că e doar un film despre proteste. Cred că e despre societatea în care trăim, cu bune şi rele. E un film prin care ne dorim să problematizăm, să deschidem discuţii, să punem semne de întrebare şi nu neapărat să oferim soluţii.

Recomandaţi în mod deosebit vreun film din cadrul Festivalului Filmului European? Vlad Petri: Sunt curios de filmele româneşti - "La limita de jos a cerului" şi "Cântece pentru un muzeu".

Interviul integral pe Festivalul Filmului European