Evenimentul Zilei > Social > Eroii de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz evocaţi prin ceremonii militare şi spectacole
Eroii de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz evocaţi prin ceremonii militare şi spectacole

Eroii de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz evocaţi prin ceremonii militare şi spectacole

Mausoleul Mărăşeşti a fost luminat, miercuri seara, între orele 22.00 şi 24.00, în culorile drapelului naţional. Momentul a prefaţat debutul manifestărilor care marchează împlinirea, pe 6 august, a 98 de ani de la luptele purtate de armata română în Primul Război Mondial, pe aliniamentul Mărăşti - Mărăşeşti - Soveja - Oituz.

În această seară, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase care va avea loc la Mausoleul din Mărăşeşti, „Torţa libertăţii şi mândriei naţionale”, care a fost aprinsă miercuri seara la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti, va fi înmânată militarilor din Garnizoana Focşani de un copil de trupă de 12 ani. Acesta va purta o uniformă din perioada Primului Război Mondial. La ceremonie va fi prezent şi un Detaşament de Onoare, format din militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne. Cu lumina Torţei vor fi aprinse candele la mormântul generalului Eremia Grigorescu.
Momentul solemn va fi urmat de ceremonia depunerii unor coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti, de asociaţiile, partidele politice şi instituţiile publice, urmată de o slujbă de comemorare şi alocuţiuni ale oficialităţilor invitate, informează www.agerpres.ro.
De la ora 21.00 se va derula momentul cultural-evocator „Vrancea eroică”', susţinut de Corul bărbătesc din comuna vrânceană Finteuşu Mare, formaţie înfiinţată la 1 Decembrie 1918, care va interpreta piesa „Treceţi Batalioane Române Carpaţii”, actorii Vlad Rădescu, Alexandru Bindea, Ioan Isaiu, întruchipând marii comandanţi ai Armatei Române din Primul Război Mondial, iar Paula Seling şi Vlad Miriţă vor interpreta cântece patriotice.
Comemorarea de la Mausoleul Mărăşeşti se va încheia cu o paradă militară şi retragerea cu torţe.

Totodată, în cursul zilei de astăzi, pentru cinstirea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial se vor derula şi în Focşani mai multe manifestări. Pe esplanada din Piaţa Unirii sunt programate, începând cu ora 11.00, deschiderea expoziţiei foto-documentare „In memoriam.Vrancea istorică”, urmată de prezentarea, sub genericul „Primul Război Mondial în imagini” a colecţiei Muzeului Vrancei şi celei private, aparţinând profesorului Ionuţ Bercaru, din Bordeşti. Începând cu ora 19.00, regizorul şi actorul Dan Puric va susţine momentul artistic „Suflet românesc”, un spectacol complex de pantomimă, teatru şi dans.
Ziua de 6 august se va încheia în Piaţa Unirii din municipiul Focşani, cu proiecţia unui film istoric realizat de cineclubul Casei de Cultura Odobeşti. Manifestările dedicate eroilor vor continua vineri şi sâmbătă.

Mausoleul, a cărui piatră de temelie a fost aşezată la 6 august 1923, adăposteşte, în cele 154 de cripte individuale şi nouă comune, dispuse radial pe 18 coloane, rămăşiţele pământeşti a 5.073 de ostaşi şi ofiţeri, printre care şi cele ale fetiţei-erou Măriuca Zaharia. În parcul mausoleului se află mormântul eroului necunoscut, simbol pentru toţi eroii care au pierit pentru patrie fără a li se cunoaşte identitatea, iar în apropiere, într-un edificiu mai nou, există un muzeu al armelor.
Pe frontispiciu se află înscrise cuvintele „Întru Slava Eroilor Neamului” şi apar indicate numele localităţilor unde s-au purtat principalele bătălii de pe frontul românesc în primul război mondial.