Haplea şi Minitehnicus i-au fascinat pe micuţi, iar Soldatul Neaţă i-a distrat pe oamenii mari.
În istoria benzilor desenate româneşti există câteva personaje savuroase care i-au încântat pe copii, şi altele create special pentru adulţi. Primul erou românesc de BD a fost Haplea, un personaj inspirat de Păcală şi devenit, în comunism, Bulă.
După succesul pe hârtie, Haplea a devenit personaj de film (în 1927) şi de teatru. Un alt personaj atrăgător, mai ales prin ironia din întâmplările lui, este Soldatul Neaţă, care lupta cu bolşevicii.
Copiii au avut, la rândul lor, eroii lor de BD. Minitehnicus, un roboţel iscusit care ajuta copiii buni, a fost unul dintre ei. Numele lui a intrat în limbajul uzual, micuţii tânjind să fie comparaţi cu Minitehnicus.
Sudorul comunist escaladează stâlpi de înaltă tensiune
În perioada comunistă, personajele BD erau în ton cu vremurile. Erou era, spre exemplu, sudorul ce se urca pe stâlpul de înaltă tensiune, după cum spune Alexandru Ciubotariu, coordonator al Muzeului Benzii Desenate. Ciubotariu mai spune că "vârsta de aur" a benzilor desenate a fost perioada 1896-1947, cu o perioadă "explozivă" în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când benzile desenate erau ca o evadare din realitate.
Istoria benzii desenate conţine şi numele de referinţă al lui Adrian Andronic, unul dintre cei mai importanţi caricaturişti din România. Andronic este şi creatorul lui Biţă şi Todiţă, personaje pe care EVZ le prezintă celor mici în patru volume care pot fi cumpărate împreună cu ziarul.
Cel de-al treilea volum, "Misterul din insulă", poate fi găsit la chioşcurile de ziare de sâmbătă, 18 iunie.
INAUGURARE
Istoria benzilor desenate, la Muzeu
La etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană s-a deschis ieri Muzeul Benzilor Desenate. Este un proiect pilot care se derulează pe perioada a cinci luni, şi care aduce bucureştenilor o expoziţie permanentă cu lucrări originale ilustrând istoria benzii desenate româneşti şi patru expoziţii temporare cu lucrări contemporane. Pe lângă expoziţii, în acest spaţiu vor avea loc conferinţe consacrate imaginilor din zone paralele cu BD (caricatură, animaţie, ilustraţie de carte), dezbateri, ateliere de creaţie, sesiuni de live drawing, lansări de carte, proiecţii de filme şi concerte.
Alexandru Ciubotariu, coordonator al acestui proiect, spune că vizitatorii vor afla despre cei 120 de ani care marchează istoria benzilor desenate în România şi despre evoluţia BD-urilor pe parcursul a trei regimuri politice total diferite. Anul în care s-a născut oficial această artă în România este 1896, odată cu povestea pisicii spălate. Povestea aparţine graficianului Constantin Jiquidi, şi este o mică aventură a unui băieţel care urmăreşte o pisică. Imaginile sunt însoţite de versuri scurte, aşa cum au fost de altfel BD-urile timp de aproape 50 de ani.