Trupurile a doi luptători anticomunişti au fost găsite la 60 de ani după ce aceştia au fost executaţi de Securitate.
Cercetătorii de la Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului au descoperit ieri, într-o groapă comună, rămăşiţele pământeşti a doi partizani anticomunişti din satul Sânteju de Vale, judeţul Cluj, după mai bine de 60 de ani de când aceştia fuseseră asasinaţi de Securitate.
Executaţi ca exemplu
În dimineaţa zilei de 5 octombrie 1949, Ioan Măhălean (57 de ani) şi Ioan Moldovan (22 de ani), membri ai grupării Garda Alba, au fost prinşi de Securitate şi duşi la Gherla. În seara aceleiaşi zile au fost aduşi înapoi la Sânteju de Vale, ca să le dea un avertisment şi celorlalţi partizani.
Aici, potrivit mărturiilor localnicilor, Ioan Moldovan a fost împuşcat în cap de maiorul Nicolae Briceag. Acesta a recunoscut, înainte de a muri, în 2000, că a împuşcat cu mâna lui 18 partizani anticomunişti.
Celălalt partizan, Ioan Măhălean, a fost împuşcat în picioare, în abdomen şi apoi în cap. A murit abia după câteva ore. "Bătrânii spun că toată noaptea de 5/6 octombrie ’49 s-au auzit tânguirile lui", povesteşte un localnic.
"A fost prizonier în Rusia" La acţiunea de ieri a fost prezentă şi Terezia Birta, fiica lui Ioan Măhălean. "Toată viaţa am trăit cu speranţa că se va face dreptate şi că voi putea să îl îngrop creştineşte!", spune ea.
"Tata a reuşit să fugă şi să se ascundă timp de cinci luni. Eu eram învăţătoare într-un sat vecin. Mi-aduc perfect aminte ziua în care a fost împuşcat. O armată de securitate înconjurase grajdul. I-au somat să iasă, iar seara i-au împuşcat. Pe tata l-au împuşcat pentru că era anticomunist. Spunea mereu că nu vrea comunism pentru că a fost timp de trei ani prizonier în Rusia şi ştie ce înseamnă comunismul", mai povesteşte femeia, în vârstă de 84 de ani.
Citiţi şi:
- Vărul lui Boc despre un luptător anticomunist: "Era un tâlhar"
- Luptătorul anticomunist Şuşman, executat de Miliţie
- Securistul care-i vâna pe anticomuniştii din Apuseni
- Celula secretă a Securităţii a fost descoperită la Cluj