EROAREA unui LABORATOR chinez vor provoca ÎMBOLNĂVIRI de CANCER în Europa

EROAREA unui LABORATOR chinez vor provoca ÎMBOLNĂVIRI de CANCER în Europa

Impuritățile conținute într-o moleculă fabricată într-un laborator din China pentru industria farmaceutică vor produce cazuri de cancer în Europa.

Acest avertisment a fost lansat joi de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și se referă la Valsartan, principiu activ al mai multor medicamente pentru bolile cardiologice (insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, infarct cardiac recent etc.), informează AFP.

Pe 18 iulie, laboratorul chinez Huahai a chemat înapoi din lumea întreagă această moleculă din cauza prezenței N-nitrosodimetilaminei (NDMA), o substanță clasată ca probabil cancerigenă pentru om în caz de utilizare prelungită.

„În urma unei evaluări preliminare, EMA apreciază că ar putea apărea un caz suplimentar de cancer la 5000 de pacienți care iau medicamentele cu cea mai mare doză de valsartan (320 mg) în fiecare zi timp de șapte ani”, a informat agenția europeană într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

EMA spune că nu cunoaște de câți pacienți este vorba, deoarece așteaptă analize care vor permite determinarea concentrației de NDMA din medicamentele în chestiune.

Pentru moment, Agenția Medicamentului afirmă că se bazează „pe nivelurile medii ale acestei impurități detectate în substanța activă de către Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (60 de părți la un milion)” și „pe studiile efectuate pe animale”.

Pe de altă parte, dat fiind că molecula a fost retrasă de pe piață, EMA insistă ca pacienții să-și continue tratamentele.

„Este important de subliniat că nu există riscuri imediate pentru pacienți. Cei care iau medicamentele infestate și nu au trecut încă la altele nu trebuie să-și întrerupă tratamentul fără a consulta medicul sau farmacistul”, a subliniat agenția.

Autoritățile europene cred că impuritatea „a fost introdusă ca produs secundar după schimbările efectuate de Zhejiang Huahai în procesul său industrial în 2012”, a explicat EMA.