„Turcia consideră că Statele Unite sunt încă aliatul nostru, iar noi rămânem aliatul lor. Nimeni nu poate anula acordul cu Rusia pentru achiziționarea sistemelor de rachete S-400. Aceasta a fost finalizată. Oferta Rusiei a fost mai bună și am acceptat-o. Acum suntem gata să cumpărăm sistemul de rachete Patriot din SUA și așteptăm răspunsul acestora ”, a declarat ministrul turc de externe.

Çavușoğlu a subliniat faptul că în cazul în care Statele Unite impun sancțiuni împotriva Turciei din cauza achiziționării sistemului rusesc de apărare aeriană S-400, Turcia va trebui să răspundă.

Subsecretarul de stat pentru Industria de Apărare, İsmail Demir, a declarat că în ciuda faptului că  Turcia a cerut SUA să furnizeze sisteme de apărare anti-rachetă Patriot, nu numai că nu va renunța la sistemele de rachete S-400, dar este, de asemenea, aproape de semnarea unui noi contract de furnizare a unui alt lot de sisteme antiaeriane rusești.

Washingtonul a solicitat guvernului de la Ankara să renunțe complet la sistemul de rachete rusesc, amenințând cu impunerea de sancțiuni și excluderea Turciei din programul de dezvoltare și producție al avioanelor de luptă F-35.